Flere kvinner i parlamentet i Rwanda enn i Norge

Men fremdeles er det godt å være norsk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ikke bare topper Norge atter en gang FN levekårsundersøkelse. Vi ligger også øverst på listene som viser likestilling mellom kjønnene, både i arbeidslivet, på utdanningsfronten og generell politisk representasjon.

Men når det kommer til politisk representasjon i parlamentet, må vi se oss slått av ulandet Rwanda. Der tar kvinner 48,8 prosent av setene i parlamentet, mot 38,2 prosent på det norske Stortinget. Folketinget i Danmark har 36,9 prosent kvinner, mens Riksdagen i Sverige har en kvinneandel på 45,3 prosent.

Kvotering

Forsker i likestilling ved universitetet i Stockholm, Drude Dahlerup, er ikke overrasket over ulandets høye rangering på dette feltet.

- I land som har vært igjennom en krig eller konflikt, oppstår det muligheter for å reorganisere samfunnet, sier Dahlerup til politiken.dk.

- Rwanda har dessuten innført kvoter som sikrer at kvinner innehar minst 30 prosent av setene i parlamentet. Ved å føre en svært aktiv likestillingspolitikk sender landet et signal om det landet ønsker å være demokratisk og moderne, sier Dahlerup.

Bevisstgjøring

Menns fravær under krig åpner opp for kvinners frammarsj, mener John Ohiorhenuan, visedirektør for FNs utviklingsprograms kontor for kriseforebygging og gjenoppbygging.

- Under krigen i Rwanda overtok kvinnene kontrollen over hjemmet og lokalsamfunnet. De ble bevisste sine evner og muligheter. Derfor ser vi nå også flere kvinnelige aktivster som kjemper for rettighetene sine, sier Ohiorhenuan.