Regjeringspartiene og nesten hele Sp sikret flertall for ny abortlov

- Flere kvinner må i nemnd

Regjeringspartiene stemte samlet for endringene i abortloven og fikk bred støtte i Senterpartiet. Mens KrF gleder seg, mener Ap at vedtaket er et tilbakesteg for norske kvinner.

UENIG: Ingvild Kjerkol er sterkt uenig i den nye abortloven og anklager statsminister Erna Solberg (H) for å ha forhandlet bort kvinners selvbestemmelse for å beholde regjeringsmakt. Video: Mariann Habbestad. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi sto ved løftet om at vi var et samlet lag i denne saken her, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan til Dagbladet etter at den historiske avstemmingen om endringene i abortloven omsider er unnagjort.

- Vi er godt fornøyd med resultatet og mener dette er med å sikre en bedre abortlov enn den vi hadde, sier Grøvan.

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Ingvild Kjerkol er grunnleggende uenig:

- Flere kvinner må møte i abortnemnd med denne loven enn den gamle. Det er et tilbakesteg for kvinners selvbestemmelse, som Erna forhandlet bort med åpent vindu for å beholde regjeringsmakt, sier hun til Dagbladet.

Delt i Sp

I timevis diskuterte Stortinget de første innstrammingene i abortloven på 40 år, før det like over midnatt ble vedtatt en historisk innstramming i abortloven.

105 stemte for vedtaket, mens 64 stemte mot. Voteringsoversikten viser at alle regjeringspartienes representanter stemte for lovendringen, i tillegg til 17 av 19 representanter fra Senterpartiet.

Både partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad stemte på linje med regjeringen, mens to stemte imot, nemlig Åslaug Sem-Jacobsen fra Telemark og Siv Mossleth fra Nordland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer