Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere kvoteflyktninger, mer bruk av midlertidig opphold

Allerede før de hadde hatt sitt første møte, ble det bråk. I dag la Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg fram sin nye politikk.

DIREKTE: Se pressekonferansen med Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg som presenterer utvalgets første del, asyl- og flyktningpolitikk. Masud Gharahkhani har ledet utvalget. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter drøyt et halvår med tautrekkinger internt, la Arbeiderpartiets migrasjonutvalg i dag fram sitt forslag til partiets nye flyktning- og asylpolitikk – et forsøk på å samle et splittet parti om en felles linje.

– Jeg tror det gjør inntrykk at et bredt sammensatt utvalg som dette er, har klart og enes om en sosialdemokratisk asylpolitikk for den tiden vi er i. Vi har løftet blikket og sett at det er 25 millioner flyktninger i verden, hvordan kan vi hjelpe flest mulig, sier utvalgsleder Masud Gharahkhan på spørsmål om partiet kan enes bak forslaget.

Han kaller den nåværende politikken inhuman, urettferdig og ikke bærekraftig.

5 milliarder til nærområdene

Hovedlinja er flere kvoteflyktninger, i stedet for asylsøkere ved grensen.

Det skal Ap få til både ved bruk av gulrot og pisk.

Blant forslagene Gharahkhan presenterer er er å gi fem milliarder til å hjelpe flyktninger i nærområdene, samt øke bruken av midlertidige oppholdstillatelser. Utvalget foreslår også å ta imot langt flere kvoteflyktninger enn i dag, men være strengere når det gjelder å ta imot flyktninger som søker opphold på humanitært grunnlag. Også i familiegjenforening legger Ap nå til rette for å være mer restriktiv.

Asylankomster, familiegjenforening og antall kvoteflyktninger skal sees i sammenheng. Antallet skal settes på bakgrunn av forhandlinger mellom regjeringen og kommunene.

Hvor mange en skal ta imot, vil Gharahkhan ikke svare på.

–Vi mener det er useriøst at noen politikere skal bestemme hvor mange. Dette må vi gjøre sammen i forhandlinger mellom stat og KS, sier han.

- Utvalget er opptatt av at Norge ikke skal ha en politikk som oppfordrer foreldre til å sende barn på en livsfarlig vei til Europa, sier Gharahkhani.

Ikke friske midler

Pengene til det utvalget omtaler som «solidaritetspotten» på 5 milliarder kroner, skal dels hentes fra den generelle veksten i bistandsbudsjettet, dels ved det som blir frigjort ved færre asylankomster og bistandsmidler brukt i Norge. Ap ønsker også «en kritisk og kompetent gjennomgang» av alle deler av dagens totale bistandspolitikk.

- Vi vi ha forbud mot søskenbarnekteskap. Familieinnvandring med søskenbarn blir presumtivt sett på som tvangsekteskap og dermed avslått, sier han.

Mer kontroll

Aps utvalg vil også inngå flere såkalte tredjelandsavtaler. Partiet mener det vil gi Norge bedre kontroll over innvandringen.

- Det er ikke lommeboka eller menneskesmuglere som skal avgjøre. Vi ønsker er rettferdig system basert på kvoter, der alle EU-land bidrar og der vi retter fokus mot å hjelpe o nærområdene, fortsetter han.

NY POLITIKK: Innvandringspolitisk talsperson for Frp, Jon Helgheim, mener Arbeiderpartiet burde hørt på Frp for lenge siden. Reporter: Nicolai Delebekk. Video: Malene Storrusten / Dagbladet Vis mer

Gharahkhani gjør det klart at politikkendringene ikke er «for å imøtekomme høyrepopulister», men fordi det er behov for nye løsninger.

- For Ap som styringsparti er det viktig å ta eierskap i innvandrings- og integreringspolitikken, sier han.

Aps migrasjonsutvalg åpner også for å behandle asylsøknader i tredjeland utenfor EU, forutsatt at det kommer i stand en avtale på nordisk eller europeisk nivå. Utvalget legger til grunn at internasjonale konvensjoner og asylsøkernes rettssikkerhet ivaretas i et slikt regime.

Målet er å redusere omfanget av migranter som legger ut på en livsfarlig reise over til Europa og i tillegg frigjøre ressurser for økt humanitær bistand og kvoteflyktninger, heter det i forslaget.

AUF stille seg bak

– Grunnen til at AUF kan stille seg bak innstillingen er at dette kommer til å bidra til at mange flere mennesker på flukt får hjelp. Det vil skje gjennom solidaritetspotten og gjennom politikken med kvoteflyktninger. Det er elementer her som AUF tradisjonelt er uenig i, som innstramninger på asylretten, men vi støtter helheten, sier AUF-leder Mani Hussaini, som også har vært en del av utvalget.

Gharahkhani har tidligere sagt at målet må være at det ikke skal komme noen asylsøkere til Norges grenser, men dette er ikke utvalgets poltikk, presiserer AUF-lederen.

– Det ser du ikke i innstillingen. Det er vi ikke enig i, sier han.

Streng linje

Masud Gharahkhani gjorde seg straks bemerket da han tok over som Aps nye innvandringspolitiske talsperson i fjor høst.

Han tok til orde for en strengere linje i Aps innvandringpolitikk.

I et intervju i sommer gjorde Gharahkhani det klart at han mener Norge ikke bør ta i mot asylsøkere på grensen og at null asylsøkere til Norge burde være målet.

Bråk

Utvalgslederens retorikk førte til debatt allerede før de rakk å ha sitt første møte.

Mani Hussaini var en av dem som var kritisk.

Han reagerte på at Gharahkhani tilsynelatende kom med løsningene, før utvalget hadde fått sagt sitt.

«Vi reagerer på at konklusjonene kommer før diskusjonen. En viktig lærdom fra fjorårets valgnederlag er at mange av standpunktene til Arbeiderpartiet var lite forankret blant medlemmene. Vi kan ikke gjøre samme feilen i et politisk område som skaper vanvittig mye engasjement, og som betyr så mye for folk», skrev Hussaini i et innlegg i Dagbladet.

Innstillingen som utvalget legger fram i dag, som nå skal opp til debatt i partiet, er imidlertid enstemmig, bekrefter han i dag.

Hele Norges coronakart