Flere land vurderer antiterrorgass

Flere land vurderer nå ifølge BBC å ta gass inn i sitt antiterrorarsenal. USA skal ha forsket på slike gasser i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske myndigheter nekter fortsatt å oppgi hvilken gass det er som tok livet av over 100 gisler lørdag.

BBC sin Moskvakorrespondent Jonathan Charles sier at flere land nå studerer bruken av gass i Moskva for å se om det kan være aktuelt å ta inn slike midler i sitt eget antiterrorarsenal.

President Bush har uttalt at ansvaret for at så mange gisler døde ene og alene ligger hos terroristene.

En talsmann for russiske myndigheter sier til CNN at de er nødt til å holde formelen for gassen hemmelig slik at den ikke faller i hendene på fremmede stater, men han avviste at gassen var utviklet til militær bruk. New York Times skriver i dag at USA jobber med å utvikle et mindre arsenal stridsgass som politi og forsvar kan bruke mot terrorister.

- Lovlig gass

På et nettmøte på VG Nett i dag svarte Julij Kvitsinskij, Russlands ambassadør i Norge, på spørsmål om den mystiske gassen. Her er hva han sa:

«Etter mine informasjoner ble det under operasjonen benyttet lovlige spesielle midler med generell narkotisk virkning. Det er ikke noen nye saker. Følgen av deres bruk var undersøkt og kjent for lenge siden. Flesteparten av gislene rehabiliteres som normalt, som forutsett. Mange av dem er allerede utskrevet fra sykehus, men tross i alle anstrengelser fra våre leger døde mer enn hundre gisler som dere vet.

Våre legers mening er at gassen i og for seg ikke kan være den direkte årsaken til gislenes død. Legene mener hovedårsakene er det akutte psykologiske stress, hyperdynami (mangel på bevegelse), kroniske sykdommer som gikk over i akutt stadium under oppholdet i teatret, mangel på vann og mat i mer enn 50 timer.»

(...)

«Hvis vi forteller om denne gassen som er et spesielt våpenfor politiet til alle operasjoner, så kan kunnskapen bli brukt av terrorister og kriminelle elementer for å oppnå sine mål. Imidlertid kan jeg ikke utelukke at det kan bli utveksling av informasjon mellom spesialtjenester som samarbeider på internasjonalt nivå for å bekjempe terrorisme. 60 utenlandske spesialister, deriblant tyske og engelskspråklige, deltok i forberedelser for Speznas operasjon i Moskva.»

Nervegass, opium eller bedøvelse?

USA sin Moskva-ambassade har tidligere gått ut og hevdet at det var den opiatbasert gass, og ikke en nervegass, som ble brukt. En teori er det ble brukt fentanyl, et stoff som har langt kraftigere effekt enn heroin. USA skal ha forsket på bruken av slik gass som lammelsesvåpen i nesten ti år.

Dr. Thomas Zilker fra München har behandlet to av de forgiftede gislene. Han avviser at det var en opiumsgass, men er enig i at det ikke kan ha vært en nervegass som ble brukt under stormingen. Hans tester indikerer at det ble brukt en vanlig medisinsk bedøvelsesgass. Dette har også blitt hevdet av leger i Moskva.

Andre eksperter påpeker at fentanyl ikke kan sprayes eller inhaleres. Stoffet blir som regel injisert med sprøyte. Et annet moment som taler for at det ble brukt et vanlig bedøvelsesmiddel er at de fleste gislene som besvimte fikk tilbake bevisstheten ganske raskt.

Behandlet med overdose-medisin

BBC skriver at de forgiftede gislene har blitt behandlet med naxolon, en medisin som ofte brukes for å behandle overdoser av opiater som heroin og morfin, men som også gis etter operasjoner med narkose. Bruk av motgift mot nervegass skal ha hatt liten effekt på gislene.

Det antas at 113 av gislene døde av gassen. Flere er fortsatt til intensivbehandling på sykehus. Så langt opplyses det av fire av gislene ble skutt, og at minst to av disse ble skutt av de tsjetsjenske gisseltagerne. Halvparten av de overlevende gislene er nå skrevet ut av sykehuset, og tilstanden for resten skal være stabil.

Kan bedøvelse drepe?

Å gi bedøvelse er ikke ufarlig, spesielt ikke til personer som er utsatt for en så ekstrem belastning som en gisselaksjon. De 700 tilfangetatte i teateret i Moskva hadde knapt nok spist på flere dager.

En for kraftig dose bedøvelse kan føre til koma, oppkast, åndedrettsstans og hjerteinfarkt. Bevisstløse personer kan lett dø på grunn av blokkerte luftveier. Overlevende gisler risikerer langtidsskader hvor de fikk redusert oksygenopptak over lang tid.

113 DØDE: Så langt antas 113 mennesker å ha dødd av den ukjente gassen som ble brukt i stormingen av teateret der tsjetsjenere hadde tatt over 700 gisler. Halvparten av de overlevende ligger fortsatt på sykehus. I dag ble de første ofrene gravlagt.