Flere land vurderer antiterrorgass

Flere land vurderer nå ifølge BBC å ta gass inn i sitt antiterrorarsenal. USA skal ha forsket på slike gasser i flere år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Russiske myndigheter nekter fortsatt å oppgi hvilken gass det er som tok livet av over 100 gisler lørdag.

BBC sin Moskvakorrespondent Jonathan Charles sier at flere land nå studerer bruken av gass i Moskva for å se om det kan være aktuelt å ta inn slike midler i sitt eget antiterrorarsenal.

President Bush har uttalt at ansvaret for at så mange gisler døde ene og alene ligger hos terroristene.

En talsmann for russiske myndigheter sier til CNN at de er nødt til å holde formelen for gassen hemmelig slik at den ikke faller i hendene på fremmede stater, men han avviste at gassen var utviklet til militær bruk. New York Times skriver i dag at USA jobber med å utvikle et mindre arsenal stridsgass som politi og forsvar kan bruke mot terrorister.

- Lovlig gass

På et nettmøte på VG Nett i dag svarte Julij Kvitsinskij, Russlands ambassadør i Norge, på spørsmål om den mystiske gassen. Her er hva han sa:

«Etter mine informasjoner ble det under operasjonen benyttet lovlige spesielle midler med generell narkotisk virkning. Det er ikke noen nye saker. Følgen av deres bruk var undersøkt og kjent for lenge siden. Flesteparten av gislene rehabiliteres som normalt, som forutsett. Mange av dem er allerede utskrevet fra sykehus, men tross i alle anstrengelser fra våre leger døde mer enn hundre gisler som dere vet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer