STOR AKSJON: Flere leger har mistet retten til å skrive ut sykemeldinger, etter at Nav har sjekket over tusen sykemeldinger. Foto: Øistein Norum Monsen
STOR AKSJON: Flere leger har mistet retten til å skrive ut sykemeldinger, etter at Nav har sjekket over tusen sykemeldinger. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

Flere leger har mistet retten til å skrive ut sykemeldinger etter jukseaksjon

Nav aksjonerer mot falske sykmeldinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nav har kontrollert 21 Oslo-leger som var mistenkt for å skrive uriktige sykmeldinger. Tre har mistet retten til å skrive ut sykmeldinger, og en er anmeldt. Bare ti er sjekket helt ut av saken.

Basert på mistanker om medvirkning til trygdesvindel innledet Nav Kontroll i fjor en omfattende undersøkelse av 21 utvalgte Oslo-leger, skriver Dagens Næringsliv. I løpet av et år er 1.000 sykmeldinger sjekket.

- For oss er det viktig å sette en stopper for at det blir gitt uriktige opplysninger for å få uriktige stønader, sier direktør Sverre Lindahl i Nav Kontroll.

Virksomheten til tre av legene ble vurdert som så graverende at Nav har benyttet sin strengeste sanksjonsmulighet: Å inndra retten til å skrive ut sykmeldinger og legeerklæringer som danner grunnlag for trygdeutbetalinger. Uten denne retten er det vanskelig å praktisere som fastlege.

Én av de 21 sjekkede legene er også anmeldt til politiet for dokumentfalsk og bedrageri.

Rundt ti av legene Nav Kontroll undersøkte, er sjekket ut av saken, mens de resterende fortsatt blir undersøkt.

Det var i forbindelse med Lime-saken at Nav Kontroll begynte å sjekke et stort antall sykmeldinger. Lindahl understreker at legene som nå er sanksjonert, ikke kan knyttes til Lime-nettverket.

(NTB)