Flere liter GHB funnet på barnevernsinstitusjon

- Som lyn fra klar himmel, sier ledelsen. Ungdom tatt inn til avhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): På bakgrunn av et tips gjorde politiet tirsdag kveld et beslag på flere liter av det som trolig er det narkotiske stoffet GHB på en barnevernsinstitusjon i Mandal.

GHB

  • Gammahydroksybutyrat (GHB) finnes naturlig i kroppen i små mengder som en signalsubstans i hjernen. Det har trolig med reguleringen av søvn å gjøre.

  • GHB kan forekomme som en fargeløs, luktfri væske med salt smak, men finnes også som pulver og i kapsler. En vanlig brukerdose er i størrelsesorden 0,5-5 gram GHB.

  • GHB er et dempende stoff med virkninger som likner alkohol.  GHB kan også føre til svimmelhet, hodepine, oppkast, muskelsvakhet, forvirring, kritikkløshet og trøtthet. I mer alvorlige tilfeller kan det inntre vrangforestillinger, kramper, hemmet pust og bevisstløshet.

    (Kilde: Folkehelseinstituttet)

(Les svarene om GHB fra nettmøte med spesialkonsulent Sturla Naas Johansen fra Rustelefonen her.)

To dødsfall

Forrige uke ble flere ungdommer i Sandnes og Ålesund innlagt på sykehus etter at de tok overdoser av GHB. Den yngste var 15 år gammel. På torsdag ble en mann i tyveårene funnet død i en Ålesund-leilighet og lørdag døde en 18-åring på en barnevernsinstitusjon utenfor Trysil. Politiet antar at dødsfallet i Ålesund skyldes bruk av det flytende stoffet GHB. De mange narkohendelsene har satt fokus på ungdoms rusvaner.

Nye beslag

Politiet i Ålesund pågrep i går en kvinne og en mann siktet for oppbevaring av narkotika. Politiet mener de to kan knyttes til overdosetilfellene med GHB i byen.

I går kveld bekrefter operasjonsleder Asbjørn Enoksen i Agder politidistrikt overfor Dagbladet.no at det er gjort et beslag, som politiet mistenker er GHB, i Mandal.

- Det er alt jeg vil si. Stoffet som er beslaglagt er sendt til analyse, sier han.

Ungdommen som var i besittelse av stoffet satt i går kveld i avhør hos politiet i Kristiansand. Beslaget ble gjort på en barnevernsinstitusjon der blant annet ungdom som er kriminelt belastet og har rusproblemer bor. Ungdommene kommer fra hele landet.

Ledelsen er overrasket over det store beslaget.

- Dette kommer som lyn fra klar himmel, sier daglig leder ved institusjonen

Skjærgårdskollektivet AS Jan Erik Westlund til Dagbladet.no.

- Spredte seg ikke

Han har hørt om GHB i mange år og sier at stoffet ikke er ukjent, verken blant ungdommer som ruser seg eller på barnevernsinstitusjoner andre steder i landet.

- Så vidt vi vet fikk ikke stoffet anledning til å spre seg her. Vi oppdager generelt sånt ganske fort, sier han.

Ifølge politiet var beslaget på flere liter. En brukerdose kan være så lite som en bruskork og derfor kunne stoffet blitt gitt videre til mange brukere. Men Westlund er ikke redd for at noen har drevet langervirksomhet i ly fra den private institusjonen.

- Man har ikke noe å gjøre i denne bransjen om man bli tilholdssted for dealere. Det er nødvendig å være skjerpet hele tiden på slikt, sier han og understreker at flere liter ikke nødvendigvis er et stort beslag.

- Om GHB\'en er blandet ut så kan den være svak og ta mye plass, sier han.

- Ta hensyn

Han ber omverdenen ta hensyn til ungdommene på institusjonen.

- Det bor mange sårbare ungdommer hos oss. Vi frykter jo at de får vite om dette på skolen i morgen, fordi de ikke er blitt informert om situasjonen i kveld.

For å se om beslaget har noen sammenheng med andre beslag, overdoser og dødsfall de siste dagene må stoffet analyseres. Ifølge Aftenposten.no hadde politiet i Mandal sent i går kveld ennå ikke vært i kontakt med sine kolleger i Ålesund, Oslo og Trysil som også er tungt inne i GHB-saker. Dette vil trolig skje i løpet av dagen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer