Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere må gå i UDI

Erna Solberg krever full opprydding og at departementet tar styringa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Solberg var kommunalminister da UDI startet med sin omstridte praksis med å gi oppholdstillatelse til de såkalte MUF-erne.

Hun er godt fornøyd med Graver-utvalgets rapport, som ble lagt fram på pressekonferanse i formiddag.

- Jeg er veldig glad for at kommisjonen kom med klare konklusjoner, som ikke etterlater noen tvil. UDI har drevet en ulovlig praksis og har ikke oppfylt sin informasjonsplikt. Det er også bra at de legger ansvaret på enkelte personer, sier Erna Solberg til Dagbladet.no.Rapporten bekrefter i stor grad Erna Solbergs oppfatning av saken, og at Trygve Nordby bevisst unnlot å innformere henne om den nye praksisen i UDI.

Lederne bør gå

Tidligere direktør Trygve Nordby er nå generalsekretær i Røde Kors. Fungerende direktør Manuela Ramin-Osmundsen har trukket seg. Solberg vil se flere tomme stoler.

- UDI trenger en ny kultur og det sier seg selv at det blir vanskelig hvis ledelsen skal forbli den samme. Flere ledere er navngitt i rapporten og bør ta ansvar. Vi trenger en ledelse som lytter til de ansatte og til departementet, sier Solberg.

I Graver-rapporten kommer det fram at flere saksbehandlere har kommet med invendinger til MUF-praksisen, men at lederne ikke har hørt på klagene. Avdelingsdirektørene Paula Tolonen og Frode Forfang er begge trukket fram i rapporten.

Politikerne må styre

- Flere må gå i UDI

Solberg er ikke i tvil om at det må en stor opprydding til i UDI for at den skal fungere skikkelig og få tilbake tillitten hos befolkningen.

- Det har utviklet seg en kultur i UDI om å holde politikerne unna. Det er helt feil. Saksbehandlere og embetsmenn skal ikke være politikere, de skal jobbe slik som det politiske flertallet i Stortinget bestemmer, ikke etter sine egne meninger.

Stortinget vedtok i høst en styringsreform som åpner for at departementet kan føre en større kontroll med UDI. Det mener Solberg departementet må benytte seg av.

- Denne rapporten bekrefter at politikerne må styre på dette feltet. Det er lett å få saksbehandlere med egne politiske agendaer. Vi hadde et klart flertall i Stortinget for vår praksis, bare SV og Sp var imot. Likevel jobbet UDI mot denne politikken, sier Solberg.

Høyre-lederen håper nå å få på plass en ny direktør i UDI som kan rydde opp i organisasjonen. Med et våkent arbeids- og inkluderingsdepartement som følger med i prosessen. Hun overlater til juristene å vurdere eventuelle straffereaksjoner mot Trygve Nordby.

Ber departementet rydde opp

Dagfinn Høybråten mener det er svært viktig å sikre at embetsverket ikke opptrer politisk og styrer asylpolitikken slik de ønsker.

- Folk må kunne være sikker på at det er politikerne som styrer. Det er en grunnregel for vårt demokrati sier Høybråten.

Han mener rapporten har avdekket svært alvorlige og kritikkverdige forhold i UDI.  Høybråten er saksordfører i Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget og skal lede de åpne høringene i denne saken i Stortinget.

- Det er alvorlig når det oppfattes som greit å «tøye grensene». Det er også alvorlig at det har fått utviklet seg en kultur der motforestillinger fra saksbehandlere ikke blir lyttet til. Her må Statsråden rydde opp slik at folk kan ha tillit til at forvaltningen av asylsakene skjer på en god og betryggende måte, sier Høybråten.

TOMME STOLER: Erna Solberg mener flere ledere må trekke seg for at UDI skal få ryddet opp og fungere skikkelig.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling