Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Flere må ta enkelte kostnader

Statsminister Erna Solberg ble grillet om de nye corona-tiltakene.

SVARER: Erna Solberg svarer på hvilke økonomiske tiltak som skal settes i gang etter utbruddet av Corona-virus. Foto: Christian Wehus. Reporter: Jørgen Gilbrant. Vis mer

Statsminister Erna Solberg ble onsdag stilt til veggs om coronasituasjonen i spørretimen på Stortinget.

Virusutbruddet har ført til telefonkaos hos helsemyndighetene. Flere etterlyser tydeligere råd til enkeltmennesker og kommuner.

Solberg la tirsdag fram tiltak for å styrke helsevesenets arbeid og norsk næringsliv. I spørretimen sier hun at regjeringen ikke vil betale prisen for enkeltpersoner som er økonomisk rammet.

- Kan du garantere at lavtlønnede som ikke kan jobbe nå, ikke taper penger?

- Vi må alle bidra. De som går på dagpenger, vil få mindre å rutte med enn de som har fast lønn, sier Solberg til Dagbladet.

- Så disse lavtlønnede er med på dugnad?

- Alle er med på dugnad.

- Men det er lettere å gå ned 40 prosent i lønn om du tjener en million enn 400 000 kroner?

- Dette er regelverket vi har hatt i alle kriser. Alle må bidra i dugnaden. Ingen kommer skadefritt unna en så alvorlig situasjon.

FOREBYGGER: Statsminister Erna Solberg snakker om tiltak for å hindre spredning av coronaviruset. Reporter: Mats Rønning. Video: Per Ervland. Vis mer

- Må sikre rettferdighet

SV-leder Audun Lysbakken reagerer på at de lavtlønnede, som er mest utsatt for permitteringer, ikke blir ivaretatt. Han mener at regjeringen må sikre disse og ikke bedriftseierne først.

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Dagbladet det er bra med dugnad, men mener at det er viktig å sikre sosial rettferdighet.

- Er du mer opptatt av å sikre formueskatten enn rettferdig lønn, er det urettferdig, sier Støre.

Støre mener de nye tiltakene har kommet for seint og at de til nå har fremstått utydelige. Han mener vi er for sårbare for en epidemi og pandemi, noe som har vært ventet.

- En pandemi er en del av det vi må stå overfor. Vi har hatt to beredskapsministre, men opplever en krise i beredskapen. Det er mangel på utstyr og legemidler. Hvordan kunne vi komme i en slik situasjon? spør Støre.

Har utviklet seg

Solberg understreker under spørretimen at jobb nummer én er å sørge for at vi kan håndtere og hjelpe de som trenger det, og at helsevesenet kan håndtere situasjonen. Nummer to er å sikre norsk arbeidsliv og økonomi.

- Tiltak og smittevernsplaner ble satt i gang allerede i januar, men rådene og tiltakene har utviklet seg etter hvert som sykdommen har spredd seg.

Sylvi Listhaug var selv i en situasjon der hun trengte informasjon om karantene-reglene, og trekker i spørretimen fram de lange telefonkøene.

- Hva vil regjeringa gjøre for å sikre raskere og mer enhetlig informasjon? spør Listhaug.

Statsministeren påpeker at det i første fase er ett sett med tiltak - blant annet rettet mot personer som var i risikoområder, og at FHI tirsdag opplyste om at vi var over i en fase der det er smitte i befolkningen.

- Det kan være det er kommunisert for dårlig. Det blir sterkere tiltak etter hvert som vi går. Vi må sørge for kapasitet for å gi svar. Flere kommuner og etater har forsøkt å oppbemanne, men de mest kvalifiserte må brukes til behandling, sier Solberg.

- Felles dugnad

Det påpekes fra flere partiledere at skoler og barnehager er satt i karantene, noe som medfører at foreldre må være hjemme i 14 dager.

- Synes du staten bør ta regninga for den felles dugnaden for å sikre at viruset ikke spres? spør Listhaug.

- Vi kommer til å måtte bruke mye penger på helse og bedrifter. Flere av oss må ta enkelte kostnader. Det er nok slik at dette blir en dugnad for oss alle. Vi kan ikke dekke alle deler.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum etterlyser tre tiltak for å sikre norsk luftfart, som er rammet av viruskrise. Han ber om at flyseteavgiften fjernes, at avgiftene på lufthavnene kuttes og redusert reiselivsmoms.

- Jeg er enig i at luftfart er et kritisk punkt. Det skyldes etterspørselssvikten. Vi vil bidra til likviditetstiltak i luftfarten, og noen av disse tiltakene, blant annet reiselivsmomsen, vil ikke ha betydning for det.

Hele Norges coronakart