Skoleskyting i Texas

Flere masseskytinger enn dager i 2022

Hittil i år har det vært minst 213 masseskytinger i USA. Det er mer enn antall dager.

SKOLESKYTING: Tirsdag denne uka ble 21 personer drept under en skoleskyting i Texas, USA. Hendelsen føyer seg inn i en lang rekke masseskytinger i landet for 2022. Foto: REUTERS/Marco Bello
SKOLESKYTING: Tirsdag denne uka ble 21 personer drept under en skoleskyting i Texas, USA. Hendelsen føyer seg inn i en lang rekke masseskytinger i landet for 2022. Foto: REUTERS/Marco Bello Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det skriver CNN.

Gun Violence Archive (GVA) fører statistikk på våpenrelaterte dødsfall i USA. Totalt har 17 194 personer omkommet i slike hendelser i 2022. 9 570 av disse er selvmord.

Masseskyting blir av GVA definert som en hendelse hvor fire eller flere personer blir drept, ekskludert gjerningspersonen.

Tirsdagens skoleskyting i Texas var nummer 213 i rekken av masseskytinger i USA i år, ifølge GVA.

TEXAS: USAs president Joe Biden med en tydelig oppfordring etter skoleskytingen i Texas. Video: Reuters. Vis mer

Drepte 21 personer

19 elever og to lærere ble drept i angrepet ved Robb Elementary School i Texas tirsdag denne uka. Seks personer ble skadd. Den antatte gjerningspersonen, 18 år gamle Salvador Ramos, skal være skutt og drept av politiet.

Han var elev ved skolen. Motivet for angrepet er uklart.

Før Ramos ankom skolen skal han ha skutt bestemora si, og krasjet bilen rett utenfor skolen, før han gikk inn. Han hadde med seg et håndvåpen og sannsynligvis ei rifle.

I en emosjonell uttalelse etter hendelsen sa president Joe Biden at han hadde et håp om at han aldri måtte gå gjennom dette igjen, og refererte til masseskytingen ved Sandy Hook Elementary i 2012. Biden var da visepresident.

- Det er mye vi ikke vet ennå. Foreldre som aldri vil få se barnet sitt igjen, aldri få legge dem og gi dem en klem. Foreldre som aldri vil bli de samme igjen. Å miste et barn er som å få sjelen revet bort, sa Biden og fortsatte:

- Jeg er lei av det. Vi må handle. Ikke fortell meg at vi ikke kan ha en innvirkning på dette blodbadet. Hvorfor fortsetter vi å la dette skje? Hvor i guds navn er ryggraden vår når det kommer til håndteringen av dette?

PATETISK: Basketballtrener for Golden State Warriors Steve Kerr sa tydelig ifra om hva han mente om skoleskytingen i Texas under en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid. Video: Instagram/Warriors Vis mer

- Rasistisk massakre

Angrepet ved skolen i Texas skjer bare ti dager etter at ti personer ble drept og tre skadd på et supermarked i byen Buffalo i New York. Hendelsen blir omtalt som en av de dødeligste rasistiske massakrene i moderne tid.

Det skriver New York Times.

Av de 13 skuddofrene var elleve afroamerikanske mens to var hvite. 18 år gamle Payton Gendron ble siktet for drapene i Buffalo.

3. april ble seks personer skutt og drept i en masseskyting i Sacramento i California. Tolv ble såret. Ifølge CNN skal skytingen ha skjedd i sentrum av byen. En video som ble delt i sosiale medier viser folk som løper i gata med lyden av skudd i bakgrunnen.

Dagen etter ble en 26 år gammel mann pågrepet. Han skal ha åpnet ild mot mennesker utenfor en restaurant fra en bil, rett etter at barene i området hadde stengt. Ifølge vitner benyttet han et automatvåpen og han skal ha avfyrt over 50 skudd.

SKYTING: Ordfører bekrefter at minst 15 personer er drept etter en skoleskyting ved en barneskole i Texas i USA tirsdag kveld norsk tid. Vis mer

- Paralysert

27. april skjøt og drepte en mann tre personer på et motell i Mississippi, før han dro til et nytt sted og drepte en fjerde person. Han barrikaderte seg seinere på et kontor i en butikk, satte fyr på rommet og døde av røykskader.

Et vitne skal ha sagt at det var en krangel om penger som eskalerte.

Det skriver CBS.

I går kveld, lokal tid, sa tidligere president Barack Obama at landet er paralysert.

- Ikke av frykt, men av en våpenlobby og et politisk parti som ikke har vist vilje til å agere på noen måte som vil forebygge slike hendelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer