- Flere med terrorforbindelser i Norge

PST bekrefter at de kjente til opplysningene om at to terrorarresterte algeriere skal ha bodd i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• - Terrormistenkte bodde i Norge

(Dagbladet.no): I dag tidlig ble det kjent at italiensk politi har pågrepet tre algeriere som mistenkes å være tilknyttet ei militant islamistgruppe med tette bånd til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida.

Ifølge italienske medier skal to av de tre arresterte tidligere ha bodd i Norge under falsk identitet.

PST var informert

I dag tidlig sa en representant for Politiets sikkerhetstjenest (PST) at de ikke var kjent med saken før den ble slått opp i mediene.

Opplysningene viste seg å ikke være riktige. Derfor gjør PST et unntrak fra regelen om ikke å kommentere enkeltsaker.

- Vi var kjent med denne saken fra tidligere, sier informasjonsrådgiver Martin Bernsen i PST til Dagbladet.no.

Bernsen vil imidlertid ikke gi ytterligere informasjon om saken eller hvordan de fikk kjennskap til den, og henviser i stedet til en pressekonferanse som italiensk politi skal holde i ettermiddag.

TERRORAKSJON: Italiensk antiterrorpoliti gikk til aksjon mot denne bygården i Napoli i går. En algerier ble pågrepet her, to andre ble arrestert i Brescia. Foto: SCANPIX/AFP
TERRORAKSJON: Italiensk antiterrorpoliti gikk til aksjon mot denne bygården i Napoli i går. En algerier ble pågrepet her, to andre ble arrestert i Brescia. Foto: SCANPIX/AFP Vis mer

Terrorforbindelser

De tre arresterte algerierne identifiseres som Yamine Bouhrama, Khaled Serai og Mohamed Larbi, og de skal være i 30-åra. Alle tre knyttes til den islamistiske salafist-bevegelsen Bønn og kamp, som betegnes med de franske initialene GSPC.


Verken PST eller terroreksperter er overrasket over at personer i Norge kan ha bånd til terrorgrupper.

- Vi vet at det finnes personer i Norge som kan knyttes til terrornettverk i utlandet, sier Bernsen på et generelt grunnlag.

Av hensyn til sikkerheten vil ikke PST kommentere hvilken nasjonalitet disse menneskene har, eller hvilke nettverk de knyttes til.

Islamistiske nettverk

Forskere peker imidlertid på den internasjonale jihadistbevegelsen.

- Det er ikke overraskende dersom det har oppholdt seg personer i Norge med tilknytning til radikale, islamistiske nettverk, sa Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) til Dagbladet.no tidligere i dag.


Nesser peker på at GSPC er godt etablert i Europa, med strukturerte nettverk i land som Spania, England og Italia.

- Gruppa har vært involvert i terrorhandlinger i flere europeiske land. Det er ingen tvil om at de også har støttenettverk i Skandinavia, sa Nesser til Dagbladet.no.