Spesialstyrker holder vakt i München. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson/NTB Scanpix
Spesialstyrker holder vakt i München. Foto: AP Photo/Kerstin Joensson/NTB ScanpixVis mer

Flere medier: Gjerningsmannen er identifisert

18-åringen skjøt og drepte ni personer i München. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Flere internasjonale og tyske medier, blant annet britiske The Telegraph, identifiserer nå gjerningsmannen som i München som Ali David Sonboly. 18-åringen skal ifølge politiet har skutt og drept ni mennesker ved Olympia-kjøpesenteret.

Politiet sier at han handlet alene, og at han ikke var noen kjenning av dem. Obduksjonsrapporten viser at han mest sannsynlig skjøt seg selv i hodet cirka en kilometer fra hvor han begikk masseskytingen.

ÅPENBART: Politisjefen i München, Hubertus Andra, uttalte i en pressekonferanse lørdag at det kan ha vært koblinger mellom angrepet i München og 22.juli-angrepet i Norge. Video: CNN Vis mer

Sonboly skal ifølge politiet ha fått psykiatrisk behandling og vært deprimert. Ingenting i etterforskningen til nå tyder på at han var tilhenger av IS, han skal heller ha vært inspirert av skoleskytinger, ettersom politiet fant lesestoff om dette på 18-åringens rom.

Representanten fra påtalemyndigheten, Steinkraus Koch, sa på pressekonferansen at polititiet hadde funnet boka «Why Kids Kill: Inside the Minds of School Shooters.» På spørsmål om 18-åringen kan ha vært inspirert av 22. juli-angrepet i Norge i 2011, svarte politisjefen i Berlin at antok at det kan være en kobling, og at politiet nå etterforsker dette.

- Mobbet i 7 år

I en video av det som angivelig skal være den 18 år gamle gjerningsmannen, prøver sivile å be mannen om å holde seg i ro.

«Jævla tyrkere» roper gjerningsmannen til folkene som filmer ham fra det som ser ut som en privat terrasse. De krangler og slenger stygge ord mot hverandre.

Så roper gjerningsmannen: «Ich bin Deutscher!», «Jeg er tysk!».

Personen, som skal være 18-åringen, sier også på videoen at han har blitt mobbet i syv år til personer som filmer ham.

- På grunn av folk som dere, så har jeg kjøpt et våpen for å drepe dere, sier den bevæpnede mannen som står på taket av kjøpesenteret hvor angrepet skjedde. Kort tid etter å sagt dette, begynner den personen på taket å skyte rundt seg og folk i området begynner å skrike. De som filmer sier at noen må ringe politiet.

Lokket med gratis mat

Under en pressekonferanse melder politiet at de undersøker ryktene om at gjerningsmannen skal ha lokket unge mennesker til åstedet med en falsk Facebook-profil.

SKYTER: En amatørvideo viser en mann stå utenfor en Mc Donald´s restaurant i München som skyter mot mennesker på gaten. Video: Lastet opp av Felix Urbauer / Facebook Vis mer

- Vi vet om profilen, men vi kan ikke bekrefte dette, sier politisjef i München, Hubertus Andrä.

«Kom til MacDonalds i dag klokka fire», heter det i et innlegg som lokker med gratis mat til de som møter opp, skriver den tyske avisen.

I følge avisen var kontoen hyppig i bruk rundt klokken fire. Kontoen var også nyopprettet og den eldre kontoen med samme navn var rapportert hacket.

Kontoen er nå nedlagt.

Stormet leilighet

I morgentimene stormet politiets spesialstyrker en leilighet i Maxvorstadt-distriktet som skal tilhøre 18-åringens familie.

Avisa Bild snakket med en nabo som fortalte at han sjeldent så den angivelige gjerningsmannen.

- En venn av meg gikk på skole med ham, og han sier at han var en stille fyr, sier naboen til avisa, som skriver videre at faren ble tatt med til politiavhør lørdag morgen.

Foreldrene til 18-åringen var ikke avhørt enda ved 12-tiden lørdag, ettersom de var i sjokk, opplyste politiet.

POLITIRAID: I morgentimene lørdag tok tungt bevæpnet politi seg inn i en leilighet i Maxvorstadt-distriktet. Video: Reuters / NTB Scanpix Vis mer