FÅR INTERVJUFORESPØRSLER: Anders Behring Breivik, fotografert i forrige fengslingsmøte, sammen med sine forsvarere Odd Ivar Grøn, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad
Foto: Nina Hansen/Dagbladet
FÅR INTERVJUFORESPØRSLER: Anders Behring Breivik, fotografert i forrige fengslingsmøte, sammen med sine forsvarere Odd Ivar Grøn, Tord Jordet, Vibeke Hein Bæra og Geir Lippestad Foto: Nina Hansen/DagbladetVis mer

Flere medier har spurt om intervju med Breivik

Både norske og utenlandske medier har spurt om å få intervjue Anders Behring Breivik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Terrorsiktede Anders Behring Breivik (33) vurderer nå en rekke intervjuforespørsler.

- Det kommer stadig noen nye henvendelser. Men det er ikke noe som er avtalt med noen, sier advokat Tord Jordet, en av Breiviks fire forsvarere, til Dagbladet.

BBC trakk i forrige uke sin forespørsel om å få intervjue massemorderen. Det skjedde blant annet etter at Ila fengsel avviste den aktuelle journalisten.

- TV, aviser og blogger Jordet vil ikke kommentere hvilke medier som nå har bedt om å få intervjue 33-åringen, men bekrefter at det blant annet er flere store internasjonale medier.

- Det er store TV-kanaler, aviser og blogger.

- Vi har fått noen henvendelser fra norske aktører også, men vi vil ikke si noe om hvem det er, sier Jordet, som sier det er snakk om «vanlige medier».

- Han vurderer de forespørslene som ligger der, men han har ikke falt ned på noe.

Forsvarerne har rådet Breivik om å ikke la seg intervjue før rettssaken, men blander seg utover det ikke inn i Breiviks vurderinger eller eventuelle forhandlinger med ulike aktører.

- Vi holdes orientert om det som kommer, men vi sitter ikke og velger noe for ham. Han får tilgang til de henvendelsene som kommer, og så får han eventuelt velge selv.

Diskusjon Per Edgar Kokkvold, generalsekretær i Norsk Presseforbund, har advart mot å intervjue Breivik i forkant av rettssaken.

Informasjonsrådgiver Jarle Aabø, som har lang erfaring fra pressen og blant annet har vunnet Skup-prisen, tok på sin side til orde i et debattinnlegg i Dagbladet i forrige uke hvorfor Breivik faktisk bør stilles kritiske spørsmål.

- Pressetoppene har diskutert i fem måneder, har jeg brukt høst og vinter på å notere 100 spørsmål terroristen burde blitt konfrontert med - så fort som mulig. Så får det være en annen sak om svarene vil være verdt å publisere, skrev Aabø.

Kokkvold svarte Aabø og understreket at han ikke mente det ville være uakseptabelt å intervjue terroristen. Samtidig skrev han:

- For det første mener jeg det er en fordel både for pressen, for rettsstaten og for nasjonen at Anders Behring Breivik først får anledning til å svare for sine handlinger i retten. De som etterlyser «hvorfor» Breivik gjorde det han gjorde, kan lese hans såkalte manifest, som både er publisert, referert, kommentert, kritisert og dissekert som intet annet forsvarsskrift.

- For det andre er det ingen grunn til å tro at Breivik vil si noe annet i et intervju enn det han har sagt i manifestet og i avhør, skrev han.