Flere medier meldte at Tyrkia ville endre aldersgrensa for å ha sex med barn. Slik var det ikke

- Man forstår ikke hvor skadelig en historie som dette er.

PROTESTERTE: I fjor protesterte titusenvis av kvinner i Tyrkiske gater, etter at 20-årige Özgecan ble drept i Sør-Tyrkia, etter at hun forsøkte å motsette seg det som angivelig var et voldtektsforsøk. Foto: Afp / Adem Altan
PROTESTERTE: I fjor protesterte titusenvis av kvinner i Tyrkiske gater, etter at 20-årige Özgecan ble drept i Sør-Tyrkia, etter at hun forsøkte å motsette seg det som angivelig var et voldtektsforsøk. Foto: Afp / Adem Altan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Som en rekke andre norske og utenlandske medier skrev Dagbladet denne uka en sak om at Tyrkia endrer aldersgrensa for å ha sex med barn.

Saken vekket store reaksjoner blant tusenvis av lesere.

Men det stemmer ikke, forteller Martin Selsøe Sørensen, danske Politikens Tyrkia-korrespondent til danske TV 2.

Misforståelse

- Sakene som er skrevet baserer seg på en artikkel skrevet i den tyrkiske avisa Hürriyet Daily News i midten av juli. Saken er ikke særlig godt skrevet og den tyrkiske journalisten blander begreper. Den sier i hovedsak at forfatningsdomstolen har opphevet loven. De har også intervjuet kvinneorganisasjoner som reagerer på saken, men det virker ikke som om noen av dem har forstått hva det egentlig handler om, sier Sørensen til Dagbladet.

Han forteller at loven ikke er opphevet, men at et nytt lovforslag som ble lagt fram for forfatningsdomstolen, ikke ble godkjent.

Det nye lovforslaget ville i utgangspunktet ført til strengere straff for seksuell omgang med barn under 15 år, men fordi et par av punktene i lovforslaget strider med forfatningen ble det sendt i retur.

Det ble også bedt om en ny versjon der de lovstridige punktene er endret. Fristen for nytt lovforslag er satt til januar 2017, fram til det kommer den nåværende loven til å være gjeldene.

- Intensjonen fra politikernes side er å stramme inn reglene. Dette handler ikke om at forfatningsdomstolen vil at det skal være greit å ha sex med barn. Forfatningsdomstolen skal bare godkjenne lover og sørge for at folk følger dem, sier Sørensen.

- Forstår ikke hvor skadelig det er

Samtidig minner han om at Tyrkias rettspraksis og lovgivningspraksis er veldig annerledes enn den praksisen vi følger i blant annet Danmark og Norge.

- Hvordan har reaksjonene i Tyrkia vært de siste dagene?

- Dette er en gammel sak, som begynte å dukke opp i utenlandske medier nå, så det er ingen sterke reaksjoner på det her. De fleste tyrkere skjønner sammenhengen og mekanismene og hvilke intensjoner regjeringen egentlig har. Det har imidlertid kommet noen offisielle angrep på medier som har ført den feilaktige historien videre. Det blir et problem fordi regjeringen i disse tilfellene ikke har valgt å svare med fakta.

Politikens Martin Selsøe Sørensen sier at det i dette tilfellet handler om at man ikke forstår hvor skadelig en historie som dette er.

- Tyrkia føler at de blir satt i et dårlig lys, og det blir de jo også. Hovedproblemet er at noen har en feilaktig oppfatning av hvordan politikerne jobber og hva de mener skal være lovlig. Samtidig får sakene ligge lenge, og det er skadelig.

Mener det likevel er grunn til bekymring

Han mener at de tyrkiske politikernes intensjon er å stramme reglene. Dermed må man tro på det, helt til det eventuelt skulle vise seg å være annerledes. Foreløpig er planen at et endret lovforslag skal ligge klart i desember.

- Når man ser bort fra misforståelsene som har funnet sted de siste dagene, vil jeg jo si at Tyrkia er et land som faktisk har et problem med barneekteskap og seksuelle overgrep. Det er derfor de tyrkiske organisasjonene går så hardt ut når de hører at de vil endre aldersgrensa for sex med barn, selv om det denne gangen ikke var tilfellet. Det er grunn til å bekymre seg for at seksuelle overgrep og barneekteskap finner sted, men dette er ikke måten å ta det på, sier Sørensen.

Ikke lenge etter at den første saken om at den seksuelle lavalderen var opphevet, ble publisert, kom den svenske utenriksministeren på banen.

«Tyrkias bestemmelse om å lovliggjøre sec med barn under 15 må reverseres. Barn trenger mer beskyttelse, ikke mindre, mot vold, seksuelle overgrep», skrev Margot Wallström på Twitter.

Dagen etter fikk hun svar av Tyrkias visestatsminister, som sa hun var feilinformert og at dette ikke var sant.

Ifølge The Guardian kom det tyriske justisdepartementet med en uttalelse der de skrev at et nytt lovforslag vil være klart innen 11. desember, og at det vil føre til at et smutthull i loven ikke vil oppstå i framtida.

- Alle bestemmelser om seksuelt misbruk av barn gjelder fortsatt i henhold til tyrkisk lov. Påstanden om at seksuelt misbruk av barn under 15 ikke blir straffet er helt grunnløs, uttalte departementet.

- Flere tusen gifter seg med ofrene

I juli skrev den tyrkiske avisa Milliyet at flere tusen tyrkiske voldtektsmenn slipper fengsel ved å gifte seg med ofrene.

Det var lederen av ankeutvalget ved Tyrkias høyesterett, Mustafa Demirdag, som varslet om det han mener er en uakseptabel praksis.

Han forklarer at myndighetene har registrert rundt 3 000 slike ekteskap. Enkelte av ekteskapene skal ha blitt inngått mellom voksne menn og jenter helt ned i femårsalderen. I 2013 fantes det 181 000 barnebruder (jenter under 17 år) i Tyrkia.

Situasjonen for kvinner i landet havnet for alvor i medienes søkelys i fjor, da 20 år gamle Özgecan Aslan ble drept da hun motsatte seg det som skal ha vært en voldtekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer