Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere medier sensurerer Charlie Hebdos tegninger

Får massiv kritikk i sosiale medier.

SENSURER TEGNINGER:  New York Daily News valgte å sladde forsiden til en utgave av Charlie Hedbo. Faksimile/ New York Daily News
SENSURER TEGNINGER: New York Daily News valgte å sladde forsiden til en utgave av Charlie Hedbo. Faksimile/ New York Daily News Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens mange store presseorganisasjoner hyller satiremagasinet Charlie Hebdo og kaller dem et symbol på ytringsfrihet i Frankrike, har flere medier valgt å sensurere tegningene til magasinet.

Tolv personer ble drept ble drept da terrorister stormet lokalene til Charlie Hebdo i Paris ved 11.30-tida onsdag. Redaksjonen skal da ha vært samlet i et møte for å planlegge et spesialnummer som skulle vies islam, ifølge franske medier.

Flere nyhetsorganisasjoner får kritikk for å sensurere vitsetegningene. New York Daily News publiserte et bilde av sjefredaktøren i Charlie Hebdo, Stephane (Charb) Charbonnier, fra 2011, hvor han holder en utgave av magasinet.

New York Daily News har valgt å sladde tegningen på forsida av magasinet. Forsida viser en vitsetegning av profeten Muhammed med en snakkeboble hvor det står «100 piskeslag om du ikke ler deg i hjel».


Bildet de bruker er tatt av fotobyrået Getty, og i originalbildet til Getty er ikke magasinforsida sladdet, skriver Politico.

«Støtende for muslimer» Den britiske avisa The Telegraph skal ha publisert et bilde av en kvinne som leser en utgave av Charlie Hebdo, men også her er forsiden sladdet. Bildet har angivelig blitt fjernet i sin helhet i etterkant, skriver Politico.

The Telegraph har også publisert et bilde av Charbonnier som holder en utgave av magasinet, men har klippet bildet til slik at kun tittelen på magasinet vises. Noe de får mye kritikk for på Twitter.

CNN viser heller ikke «detaljerte bilder av karikaturer» som kan anses som støtende for muslimer. I en intern e-post som Politico har fått tilgang til går det fram at de ansatte skal unngå nærbilder av karikaturtegninger, som for eksempel demonstrantene i Paris holder opp for å vise sin avsky mot terrorangrepet.

De ansatte blir imidlertid oppfordret til å beskrive karikaturene i detalj.

Fjernet bilder Tre bilder av Charbonnier skal ha blitt publisert av nyhetsbyrået Associated Press (AP) etter terrorgangrepet, og ingen av bildene viser selve forsiden, skriver Buzzfeed.


APs talsperson Paul Colford bekrefter at dette stemmer.

- Du har rett: Ingen av bildene som AP distribuerer viser karikaturtegninger av profeten Muhammed. Det har vært vår retningslinje i mange år at vi avstår fra å vise bilder som er ment for å provosere, sier Colford til Buzzfeed.

De har også fjernet bilder i fotoarkivet tatt av personer som ikke er ansatt i byrået, og som viser tegningene, ifølge Buzzfeed.

Nyhetsbyrået AFP går stikk motsatt vei. Nyhetsredaktør Dave Clark i AFP har på Twitter publisert et bilde av Charbonnier som holder en usensurert utgave av magsinet med denne følgeteksten: «Hvis din avis bruker et AFP-bilde av Charlie Hebdo og dette er sladdet, så har de valgt å gjøre det selv».

Huffington Post og Daily Beast har laget bildekaruseller av forsidene til Charlie Hebdo. Også Dagbladet har valgt å vise faksimiler av vitsetegningene.

Sjefredaktør John Arne Markussen forklarer at Dagbladet har valgt å kjøre faksimiler av karikaturene for å vise sakens kjerne, og ikke for tegningenes egen del.

- Det er viktig å informere offentligheten, sier Markussen.