Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere menn til voldtektsmottak

Stadig flere menn melder fra om voldtekter i Norge. Både i Oslo og Bergen får voldtektsmottakene besøk av et økende antall menn som vil ha legehjelp etter seksuelt misbruk. Og mørketallene skal være store.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Oslo kom 13 menn til voldteksmottaket ved legavakta ifjor. Det er en økning på 30 prosent fra 1997.

- Fem til åtte prosent av de som kommer til oss er menn, sier Helle Nesvold på legevakta til Dagbladet :på nettet.

I de fleste tilfellene var ofrene regelrett voldtatt, ikke bare seksuelt misbruk. Statistikk fra mottaket i Oslo viser at over 50 prosent av pasientene ble voldtatt av flere menn samtidig.

Utnyttes i rus

Nesvold tror ikke det økte antallet av menn skyldes at fler menn blir misbrukt. Hun tror samfunnet er mer åpent enn tidligere. Derfor tør flere menn å besøke voldtektsmottakene.

Men mørketallene er fortsatt store, trolig enda større for menn enn kvinner.

- Det er vanskeligere for menn å melde ifra. De er ofte helt uforbredt på det som skjer. Og de har sjelden nære venner de vil snakke om hendelsen med, sier Nesvold.

Femdobling i Bergen

SO-mottaket hjalp fem menn ifjor. I 1997 meldte bare én mann seg.

- Det er store mørketall i denne gruppen. Veldig mange lar være å oppsøke hjelp etter å ha blitt utsatt for seksualisert vold, sier koordinator Gerd Fadnes til Bergensavisen.

Noen av mennene hos SO-mottaket i Bergen ble voldtatt. Andre har blitt seksuelt misbrukt. De fleste overgriperne er også menn.

- Det er ikke bare snakk om voldtekt i ordets juridiske forstand. Ufrivillig beføling og masturbasjon er også vanlig, sier Fadnes.