Flere millioner kan miste huset før jul

Rekordmange tvangssalg i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Mer enn en million amerikanske husholdninger risikerer å miste hjemmene sine før jul, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fallende boligpriser, økte låne- og renteutgifter, samt stigende arbeidsløshet resulterer i at mange amerikanere ikke lenger makter å betjene boliglånene sine.

Verditap

I perioden juli til september i år, var nærmere 766 000 hjem over hele USA i gang med en tvangssalgprosess, viser ferske tall fra Realtytrac, som overvåker boligmarkedet.

Det er en enorm økning, på hele 71 prosent, sammenliknet med fjoråret, da 448 000 boliger sto i fare for å bli tvangssolgt i årets tredje kvartal.

Boligstatistikken er deprimerende lesning, som viser dybden i finanskrisen i USA akkurat nå.

Nærmere 12 millioner huseiere, 23 prosent av de 52 millionene som har huslån i USA, sitter i dag med eiendommer som er verdt langt mindre enn deres boliglån.

Rammes hardt

Flere millioner kan miste huset før jul

Det har helt klart vært kjøpernes marked når det kommer til boliger i USA det siste halvåret.

De mange tvangssalgene, der boliger selges til en langt lavere pris enn den gjeldende markedsverdien, bidrar til å presse ned prisene i områder med mange tvungne salg.

Realtytrac anslår at tvangssalgene vil utgjøre en tredel av alle boliger til salgs ved årsskiftet.

Seks stater er spesielt hardt rammet og står for 60 prosent av alle tvangssalgene - California, Florida, Arizona, Ohio, Michigan og Nevada.

En fjerdedel av landets boliger, som er i ferd med å overtas av bankene, finnes i California.

Her utgjorde også tvangssalgene halvpartene av alle boligsalgene i september.

Mens omsetningshastigheten og antall salg steg, har boligprisene falt dramatisk sammenliknet med fjoråret.

I California har markedsverdien på boliger gått ned 34 prosent.

OND SIRKEL: De fallende boligprisene har ført til at 23 prosent av alle som har boliglån i USA, sitter i dag med hjem som er verdt langt mindre enn hva de har i boliglån. Foto: REUTERS/SCANPIX
OND SIRKEL: De fallende boligprisene har ført til at 23 prosent av alle som har boliglån i USA, sitter i dag med hjem som er verdt langt mindre enn hva de har i boliglån. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Vil bruke krisepakke

Den største utfordringen akkurat nå, er bankenes innstramming i utlånspraksis, som følge av den generelt ustabile situasjonen på finansmarkedene.

Bankene må selv betale mer for å låne penger, og krever derfor både høyere rente og økt sikkerhet av sine kunder.

Det gjør det nærmest umulig for huseiere i trøbbel å få refinansiert lånene sine.

En rekke framstående politikere og økonomer har de siste dagene tatt til ordet for en nasjonal tiltaksplan, for å forsøke å stoppe denne utviklingen.

Sheila Blair, leder for Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), håper at en del av den Kongress-godkjente redningspakken på 700 milliarder dollar, kan brukes som et incentiv for å få bankene til å refinansiere misligholdte boliglån.

Et direkte hjelpemiddel for å få dette til, er at staten går inn og garanterer for lånene, og dermed fungerer som en slags ekstra sikkerhet for lånetakerne, ifølge Blair.

- Ved å gjøre dette, kan lånene som er umulig å betjene i dag, bli konvertert til lån som det er mulig å leve med over tid, utdypet hun, under et møte i Kongressens bankkomité i ettermiddag.

Komiteen jobber nå med å legge retningslinjer for hvordan de tildelte midlene i den økonomiske hjelpepakken skal fordeles.

I VILLREDE: Flere hundre mennesker møtte opp i Washington, da den idealistiske interesseorganisasjonen Neighborhood Assistance Corporation of America (NACA) tilbød gratis økonomisk rådgivning til folk i boliglånsknipa i sommer.
VIL GI STATLIGE GARANTIER: Sjef for det amerikanske banksikringsfondet, FDIC, Sheila Blair, håper at den økonomiske hjelpepakken på 700 milliarder dollar, kan brukes til å gi bankene garantier for misligholdte boliglån, slik at boligeierne kan få refinansiert disse lånene til mer levelige løsninger.