Flere minoritetsbarn enn hvite babyer i USA

For første gang får minoritetene flere barn enn den hvite majoritetsbefolkningen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nye tall fra amerikanske myndigheter styrker inntrykket av USA som et samfunn hvor minoritetene etter hvert vil utgjøre flertallet av befolkningen.

50,4 prosent av alle barn som var yngre enn ett år i fjor sommer, hadde minoritetsbakgrunn eller tilknytning til flere etniske grupper. Det var første gang de ikke-hvite babyene var i flertall.

Utviklingen hvor minoritetene utgjør en stadig større del av befolkningen, har pågått i lang tid. Det er et tidsspørsmål før de samlet sett utgjør en majoritet, og ifølge USAs statistiske sentralbyrå vil denne milepælen bli nådd i 2042.

Latinamerikanske Minoritetene omfatter svarte, asiater, folk med latinamerikansk bakgrunn og forskjellige urbefolkningsgrupper.

Den største og raskest voksende minoritetsgruppen er de med latinamerikansk bakgrunn, i USA kjent under betegnelsen hispanics. Landets 52 millioner hispanics utgjør 17 prosent av befolkningen.

Det bor 43,9 millioner svarte i USA, mens 18 millioner har bakgrunn fra asiatiske land.

I noen deler av landet er minoritetene allerede i flertall. Over halvparten av innbyggerne i California, Hawaii, New Mexico, Texas og hovedstaden Washington hadde minoritetsbakgrunn i fjor.

- Framtida er her De nye tallene vil kunne forsterke debatten om hva det vil si å være amerikaner i et valgår hvor innvandring, fattigdom, rase og etnisk tilhørighet er viktige temaer.

- Dette er et tegn på at framtida allerede er her, sier Vanessa Cardenas, sjef for den liberale tankesmien Center for American Progress.

Det amerikanske samfunnet er grunnlagt på innvandring, og mange eksperter regner med at dagens minoriteter etter hvert vil gli like godt inn i samfunnet som innvandrerne fra Europa gjorde tidligere. Andre eksperter er bekymret for at integreringen vil bli vanskeligere denne gangen.

Uansett er det et faktum at merkelappene på de ulike gruppene endrer seg over tid. De som i dag kalles hvite amerikanere, ble for noen generasjoner siden gjerne omtalt med betegnelser som irer, tyskere, italienere og grekere.
(NTB)