Flere misdannede innvandrerbarn

I Oslo fødes det stadig flere misdannede barn på grunn av ekteskap mellom søskenbarn. Nesten halvparten av alle unge innvandrere i hovedstaden gifter seg med sin egen fetter eller kusine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når søskenbarn får barn sammen fordobles risikoen for at barnet dør i første leveår. Risikoen for at barnet blir født med misdannelser tredobles. I Oslo fødes det årlig 20 barn med alvorlige misdannelser som skyldes at foreldrene er søskenbarn, og forekomsten er økende, melder NRK.

- Problemet er blitt forsterket nå som andre og tredje generasjons innvandrere også gifter seg og får barn med sine søskenbarn, sier avdelingsoverlege Rolf Lindemann til NRK Puls.

FAFO-forsker Jon Pedersen mener at myndighetene har gjort altfor lite i forhold til dette problemet.

- Det skyldes nok blant annet at politikere og byråkrater har vært redde for å bli stemplet som rasister, sier han til NRK.

I enkelte land der det er normalt med inngifte, er det vanlig at søskenbarn tar gentester før de får barn sammen, sier Pedersen. Ekteskap mellom fetter og kusine er vanlig i store deler av verden.

Omtrent 15 prosent av alle spedbarnsdødsfall i Pakistan skyldes inngifte, men fattigdom og infeksjonssykdommer er fortsatt de viktigste årsakene til barnedødelighet i landet.

Ifølge en undersøkelse fra 1998 var inngifte årsaken til omtrent 40 av alle dødsfall blant norsk-pakistanske spedbarn i perioden 1967 til 1994.

Inngifte var i tidligere tider ganske vanlig i Norge. Prosenten av inngifte var mot slutten av 1800-tallet opp i i hele 12,4 prosent i enkelte fylker. Ekteskapsloven av 1918 fastslår at ekteskap ikke må inngås i rett opp- eller nedadstigende linje eller mellom søsken. Det mest kjente tilfellet av inngifte i moderne tid i Norge er ekteskapet mellom Olav 5. og hans søskenbarn Märtha.