Flere mister lappen i færre kontroller

Utrykningspolitiet (UP) har i mai og juni gjennomført færre radarkontroller enn på samme tid i fjor. Likevel har 11 prosent flere bilførere mistet førerkortet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UP måtte tidligere i år ta radarmålerne ut av tjeneste på grunn av feilmålinger, men politiet sto ikke på bar bakke. I bakhånd hadde de måleapparater som laser og Police Pilot, skriver Aftenposten.

Nye tall fra UP viser at politiet beslagla 371 førerkort i juni i år, mot 334 i fjor. En økning i antall beslag til tross for at antall kontrollerte førere har gått ned med åtte prosent. Tilsvarende tall for mai viser en økning fra 303 til 334 beslag, og en nedgang på 14 prosent når det gjelder kontroll av førere.

UP i nord sliter med de verste råkjørerne. I fylkene Nordland, Troms og Finnmark har antall førerkortbeslag økt med nesten 100 prosent. I juni i år var det 58 førere som måtte la bilen stå, mot 33 i fjor. I mai derimot var det 70 som måtte se førerkortet forsvinne, mot 37 i fjor.

- Det er klart at mange ble fristet til å kjøre for fort, da de fikk vite at vi hadde lagt radarapparatene i hylla. Og de som ble målt inn med andre apparater, fikk seg nok en overraskelse, sier distriktsleder Tor Egil Syvertsen ved UP i Vestfold og Telemark.

Antall beslaglagte førerkort i juni i år er nesten dobbelt så mange enn i 1999, da 194 fartsbøller mistet lappen. UP tviler ikke på at tallet kunne vært langt høyere om radarmålerne ikke var blitt satt ut av spill i februar.

Nå har UP henvendt seg til Sverige for å trappe opp igjen jakten på fartssynderne. 12 radarmålere er lånt inn fra svensk politi.

Sist helg mistet åtte mennesker livet i trafikkulykker her i landet. 26 mennesker ble skadd.

NTB