AVVISER: Styreleder Jørn Rattsø avviser at det finnes tilfeller av brudd på arbeidsmiljøloven i Enova. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIX
AVVISER: Styreleder Jørn Rattsø avviser at det finnes tilfeller av brudd på arbeidsmiljøloven i Enova. Foto: GORM KALLESTAD/SCANPIXVis mer

Flere mobbe-saker i Enova

Mobbingen skal ha fortsatt etter at Eli Arnstad sluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet kjenner til flere påstander om brudd på arbeidsmiljøloven i Enova etter at Eli Arnstad gikk av.
- Arbeidsmiljøloven ble ikke fulgt, noe som er ulovlig. Det førte til utslag av mobbing og trakassering, sier en anonym kilde til Dagbladet.

Måtte gå
Det kan være flere brudd på arbeidsmiljøloven og hittil ukjente tilfeller av mulig mobbing eller trakassering i Enova.
Likevel har Enova-ledelsen valgt å la mobbesakene ligge.
Direktør Eli Arnstad gikk av i november 2007 etter mobbepåstander fra ansatte. Enova er en energisparebedrift med 30-40 ansatte.

Dagbladet har flere kilder som bekrefter at det kan være snakk om så mange som fem ansatte som kan ha blitt utsatt for mobbing, trakassering eller andre brudd på arbeidsmiljøloven.
Disse tilfellene kommer i tillegg til de personene som allerede har stått fram i media.
Det er snakk om tilfeller mens Eli Arnstad fortsatt var administrerende direktør, men også etter at hun gikk av.

10. april i fjor sto tidligere Anne Merethe Kristiansen fram med sin historie i Dagens Næringsliv. Også Siv Anniken Røv, tidligere informasjonsdirektør og Magnar Førde, tidligere energidirektør, har fortalt at de sluttet fordi de følte seg dårlig behandlet. Førde karakteriserte bla Arnstad som en "farlig leder".

Overfor Dagbladet sier styreleder Jørn Rattsø følgende på spørsmål om han kjenner til at det skal være andre mulige alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven enn i Kristiansens tilfelle:
—Jeg er ikke kjent med noen brudd på arbeidsmiljøloven og har ingen kommentar. Okei? Ha det bra.

Fortsatt uenige
Etter en bitter og langvarig strid ble det 22. januar i år kjent at styret og de ansatte i Enova har inngått en avtale om hvordan den statlige stiftelsen skal komme seg videre etter en rekke påstander om mobbing.
I avtalen hevder styret «at det ikke er påvist at tidligere administrerende direktør har gjort seg skyldig i mobbing eller trakassering av ansatte i Enova SF.»
Men i samtaler med advokatfirmaet Haavind, som ble hyret av de ansatte, skal det ha blitt framsatt en rekke påstander:
Flere ansatte omtaler noen av sakene som fjerning av uønskede ansatte.
Flere snakker om en ukultur hvor ansatte frykter represalier for åpenlyst å komme med kritikk.
Andre opplever å ha fått unødvendig straff eller kritikk for å ha gitt beskjed om arbeidsmiljøet.

- Til å leve med
Men ledelsen i Enova gjorde det nylig klart at de lever godt med de uoppklarte forholdene.
—Jeg er sikker på at det går an å legge dette bak seg. Det krever ytterligere kostnader og rettslige steg å få ryddet opp i. Det er ingen grunn til å gå løs på en slik prosess, sa Arnstads etterfølger, Nils Kristian Nakstad, til Dagbladet samme dag som avtalen ble kjent.
Det var i går ikke mulig for Dagbladet å få kommentarer fra de tillitsvalgte, Anne Guri Selnæs eller Inger Marie Malvik.
—Jeg har ingen kommentar. Da må du henvende deg til administrerende direktør eller styreleder, sier de ansattes representant i styret, Andreas Krüger Enge.