Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere mobilmaster gir lavere stråling

Folk bekymrer seg unødig for mobilmaster i nabolaget, mener Statens strålevern.

MASTODONT: Mobilmaster, som denne i Trondheim, blir det stadig flere av. Strålingen mobilbrukere blir utsatt for blir lavere i et miljø med mage mobilmaster, ifølge Statens strålevern. FOTO: Gorm Kallestad, SCANPIX
MASTODONT: Mobilmaster, som denne i Trondheim, blir det stadig flere av. Strålingen mobilbrukere blir utsatt for blir lavere i et miljø med mage mobilmaster, ifølge Statens strålevern. FOTO: Gorm Kallestad, SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet mobilmaster i Norge er stadig økende, og mange rynker på nesa når det blir satt opp mobilmaster i deres nabolag.

Det har de ingen grunn, til mener Statens strålevern.

Flere mobilmaster gir nemlig lavere stråling fra det som er den mest intense strålingskilden - nemlig mobiltelefonen.

- Nye telefoner regulerer ned sendestyrken etter hvor god dekning det er på stedet. En mobiltelefon med kort vei til nærmeste basestasjon stråler derfor mindre, sier Lars klæboe ved Statens strålevern.

- Mer stråling på bygda Han sier budskapet har vært tungt å få formidlet til folk som helst vil holde mobilmastene unna sine nabolag.

- Folk vil jo fjerne dette fra boligstrøk, men det vi gjerne vil ut med er at flere master i praksis senker strålingen mobilbrukere blir eksponert for. Det kan være høyere eksponering der det er langt mellom mobilantennene, for eksempel utenfor byene, og der sender Mobilen kraftigere signaler for å få kontakt, sier Klæboe.

I går varslet Verdens Helseorganisasjon (WHO) at de snarlig kommer med en rapport der de for første gang klassifiserer bruk av mobiltelefon som «mulig kreftfremkallende for mennesker».

Klæboe er ikke overrasket over WHOs konklusjoner.

Latenstid - Slik som denne klasifiseringen er bygget opp, måtte mobilbruk komme i denne kategorien - som er «mulig kreftfremkallende». Det er noen studier som indikerer at mobilbruk kan gi økt kreftrisiko, mens andre studier viser ingen sammenheng. Desuten er fenomenet mobilbruk såpass nytt at man ikke har kontroll på latenstiden, sier Klæboe.

Han har selv skrevet en doktorgradsavhandling der han ikke fant noen sammenheng mellom eksponering fra mobiltelefoner og høyspentmaster, og hjernesvulst.

FANT INGEN SAMMENHENG: Lars Klæboe ved Statens strålevern har selv skrevet en doktorgrad som viser at det ikke er noen klar sammenheng mellom eksponering av høyspentledninger og mobiltelefon og risikoen for å utvikle hjernesvulst. Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FANT INGEN SAMMENHENG: Lars Klæboe ved Statens strålevern har selv skrevet en doktorgrad som viser at det ikke er noen klar sammenheng mellom eksponering av høyspentledninger og mobiltelefon og risikoen for å utvikle hjernesvulst. Foto: Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer