MISTENKER SERIEOVERGRIPERE: Leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, 
Hanne Kristin Rohde sier at det er beskrivelser av ved gjerningspersonene i overfallsvoldtektsaker som vekker Oslo-politiets mistanker om serieovergripere.
Foto: Lise Åserud / Scanpix
MISTENKER SERIEOVERGRIPERE: Leder for vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde sier at det er beskrivelser av ved gjerningspersonene i overfallsvoldtektsaker som vekker Oslo-politiets mistanker om serieovergripere. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- Flere momenter vekker mistanke om serieovergripere

Dobling i antall overfallsvoldtekter i Oslo siden i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så langt i år har det blitt anmeldt 19 overfallsvoldtekter i Oslo. Det er nær dobbelt så mange som på samme tid i fjor, da politiet i hovedstaden hadde fått inn 10 anmeldelser av denne typen voldtekt.

- Vi ser at det er en dobling. Det er forferdelig trist og noe vi ikke liker, sier Hanne Kristin Rohde.

Hun forteller at ti av overfallsvoldtektene anses som fullbyrdede voldtekter, mens ni er definert som forsøk på voldtekt.

Minst 30 i landet Dagbladet har de siste dagene ringt rundt til alle politidistriktene i Norge og fått opplysninger om mange av overfallsvoldtektene som er anmeldt så langt i år. 20 av disse voldtektene skal ha skjedd utenfor Oslo politidistrikt.

Med dagens ferske tall fra Oslopolitiet, er det totale antallet fullbyrdede overfallsvoldtekter minst 30 på landsbasis.

Serievoldtektsmenn Rhode forteller at politiet ikke utelukker at en person kan ha stått bak flere av overgrepene.

- Det kan være helheten, beskrivelsen av gjerningspersonen, klesdrakt sted og tetthet i tid som vekker vår mistanke om serieovergripere, sier Rohde.

Hun forteller at erfaringer fra tidligere år viser at det ofte er èn gjerningsmann som står bak flere av overfallsvoldtektene.

Uoppklarte Alle de anmeldte overfallsvoldtektene  og forsøkene på overfallsvoldtekt som Oslopolitiet har fått inn i år er fremdeles uoppklarte.

Også Dagbladets ringerunde til de andre politidistriktene i landet viser at politiet har oppklart svært få overfallsvoldtekter begått i år. Nær sagt alle har status som uoppklarte.

Rohde forteller at noe av grunnen er at denne typen overgrep er vanskelig å etterforske.

- Kvinnen kjenner ikke gjerningspersonen fra før, og derfor er det viktig å sikre biologiske spor på kvinnen. Hvis vi ikke gjør det og gjerningspersonene ikke er registrert i DNA-registeret, blir arbeidet vanskeligere. De fleste oppklaringene vi har i disse sakene er der vi har sikret DNA.

Mange går fri Oslopolitiet har dessuten få pågrepne eller mistenkte de mener står bak overfallsvoldtektene så langt i år.

- Det betyr at de som har begått disse overgrepene går fri, sier Rohde.

- Advarer dere mot dem?

- Det kan være vanskelig å gardere seg mot disse overgriperne. Det vi har gjort er å si til kvinner at de kan planlegge hjemturen fra byen og være bevisst alkoholinntaket. Vi ser også at disse voldtektene ofte skjer på uoversiktlige steder.

Likhetstrekk Rohde forteller at alle de anmeldte overfallsvoldtektene har skjedd på natta mellom klokka 03.00 og 06.00.

- Men ikke alle er nødgvendigvis tilknyttet helg, sier hun.

I tillegg ser politiet at gjerningspersonene ofte er beskrevet som ikke-vestlige.

- Majoriteten er veskrevet som ikke-vestlige, men tre av gjerningspersonene er beskrevet som nordiske, sier Rohde.