Flere muslimer mot selvmordsaksjoner

Men se hvor flest støtter dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig færre muslimer støtter selvmordsaksjoner og annen voldsbruk mot sivile, viser en verdensomspennende undersøkelse.

Undersøkelse er gjennomført av anerkjente Pew Research Center i 47 land verden over, blant dem ti muslimske land og fem afrikanske land med store muslimske minoriteter.

Trenden er entydig og viser at stadig færre muslimer forsvarer selvmordsaksjoner og andre voldsaksjoner i islams navn.
Klar nedgang
I et land som Jordan sier nå 23 prosent av de spurte at de støtter selvmordsaksjoner, en nedgang på 20 prosent siden 2003.

Hver femte jordaner støtter fortsatt Osama bin Laden, men dette er likevel en nedgang på 36 prosentpoeng.

Også i land som Libanon, Indonesia, Tyrkia, Pakistan og Kuwait har al-Qaida-lederen mistet oppslutning, viser målingen.

I Pakistan er det nå bare 9 prosent som mener at selvmordsaksjoner kan forsvares, en klar nedgang fra 2004 da 41 prosent støttet slike aksjoner.


- Kan forsvares
Blant muslimer i Libanon har andelen som støtter selvmordsaksjoner falt fra 79 til 34 prosent de siste fem årene.

Blant palestinerne på Vestbredden og Gazastripen mener 41 prosent at selvmordsaksjoner «ofte» kan forsvares, mens 29 prosent mener at slike aksjoner «av og til» kan forsvares. Bare 6 prosent av palestinerne sier at selvmordsaksjoner «aldri» kan forsvares.

Meningsmålingen viser også at mange ser med stor bekymring på konflikten mellom sjiamuslimer og sunnimuslimer i Irak, og frykter at den skal spre se til andre land.

88 prosent i Libanon og 73 prosent i Kuwait mener splittelsen mellom de to retningene innen islam er et økende problem i den muslimske verden.


Optimismen rår
Pew-målingen avdekker videre at den økonomiske utviklingen i verden har fått mange til å se lysere på livet.
PAKISTAN FOR FEM DAGER SIDEN: En bombe rettet mot kinesiske arbeidere i Pakistan etterlot over 30 døde pakistanere sørvest i landet. Foto: AFP
PAKISTAN FOR FEM DAGER SIDEN: En bombe rettet mot kinesiske arbeidere i Pakistan etterlot over 30 døde pakistanere sørvest i landet. Foto: AFP Vis mer

Dette er særlig tydelig i Latin-Amerika og Øst-Europa, men også i Kina og India er det nå økende optimisme blant folk, viser målingen.

USA skiller seg markant ut i motsatt retning. Mens 41 prosent av de spurte var fornøyde med «rikets tilstand» i 2002, er andelen nå falt til 25 prosent.

I Vest-Europa har den samme andelen falt fra 32 til 26 prosent, mens andelen fornøyde har økt i resten av verden. Bare i Sverige og Spania er folk fornøyde med tilstanden og egne ledere, mens Frankrike og Italia skiller seg ut i motsatt retning.


Kina blomstrer 
I Kina, som har opplevd en voldsom økonomisk vekst de siste årene, blomstrer nå optimismen hos folk flest, viser målingen.

Mens 48 prosent av kineserne var fornøyde i 2002, er andelen nå hele 83 prosent. 89 prosent av kineserne slutter også opp om landets regjering, og mener politikerne i Beijing har en svært god eller delvis god innflytelse på utviklingen.


(NTB)

ISRAEL: En israelsk soldat er skadet etter at en selvmordsbomber utløste bomben sin på et busstopp i Tel Aviv i 2002. Siden den gang har aksjonsformen mistet mye støtte i flere muslimske land, men ikke i de palestinske områdene.
IRAK: To sårede tas hånd om av en lege etter at en selvmordsbomber sprang en bombe nord for Baghdad i juni 2007.