Flere myke menn

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Årets høyskoleopptak viser at antall mannlige søkere til lærer- og sykepleieryrket har økt med opptil 50 prosent. Finanskrisa endrer jobbmarkedet og tvinger flere menn inn i tradisjonelle kvinneyrker. Unge menn satser på yrker som gir trygge jobber med sikker inntekt som er lite utsatt for konjunktursvingninger. I går skrev vi på lederplass at rekordmange søker lærerutdanning i år. I tillegg har altså sykepleie, vernepleie og barnevern en sterk økning i mannlige søkere. Også på lavere utdanningsnivå er trenden den samme som for høyskoler og universiteter: Færre gutter søker seg i år til de typiske guttefag.

Økonomikrisa har også enkelte positive følger. En skjev kjønnsfordeling i mange yrker har vært en uheldig situasjon som snarere er blitt forsterket enn forbedret det siste tiåret. God kjønnsbalanse gir best arbeidsmiljø. Skoler og barnehager trenger som kjent flere mannlige rollemodeller. Når flere menn velger myke jobber – i praksis ganske tøffe og slitsomme jobber – blir det mindre stigmatiserende for nye gutter å følge etter. Og når flere menn kommer, er det også håp om at lønna går opp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer