DET VAR HER ALT STARTET:  En anonym kilde ga 11,5 millioner av dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama city til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung. Det startet Panama papers-avsløringene. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix
DET VAR HER ALT STARTET: En anonym kilde ga 11,5 millioner av dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama city til den tyske avisa Süddeutsche Zeitung. Det startet Panama papers-avsløringene. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Flere nordmenn i Panama papers har meldt seg for Økokrim

Ble oppfordret til å legge kortene på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Informasjon om over 200 000 Panama papers-selskaper ble mandag lagt åpent ute på nett, så alle kunne se det, også norske skattemyndigheter og Økokrim.

I den offentlige databasen finnes det informasjon om flere titalls norske navn som knyttes til skatteparadiser. Økokrim opprettet mandag et eget telefonnummer for nordmenn som ville legge kortene på bordet.

- Tanken er å gi mulighet til dem som ønsker å legge kortene på bordet og fortelle om eventuelle inntekter og formuer i utlandet, sa førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet på mandag.

Fire dager seinere har flere nordmenn ringt inn og meldt seg, opplyser Økokrim til Dagbladet. 

- Vi har mottatt telefoner stort sett daglig på dette nummeret. Det dreier seg om noen, men ikke mange, innringere så langt, sier Nordeng i dag.

Har meldt seg Å ha penger i utlandet er ikke straffbart, men Økokrim har understreket at å ikke føre opp disse pengene til skatt i Norge, kan gi straff. Derfor har de nå oppfordret Panama Papers-nordmenn til å melde seg, dersom de kan ha gjort noe straffbart.

Det kan gi strafferabatt.

- Det har kommet fram opplysninger gjennom Panama papers avsløringene som tyder på at det kan har blitt begått skattesvik, av den grunn er det naturlig for oss å informere om ordningen nå, opplyste Økokrim på mandag.

Og siden har flere nordmenn på lista ringt inn.

- De opplysningene vi får inn behandles videre, etter hvert også i samarbeid med skattemyndighetene. Antall og innhold i disse telefonsamtalene ønsker vi ikke å si noe nærmere om, særlig av hensyn til eventuelt påfølgende etterforsking, sier Nordeng til Dagbladet.

Og oppfordringen om å melde seg gjelder fortsatt fullt ut, understreker han.

Du kan søke selv Du kan selv søke i dokumentene her, og få opp personer fra over 200 land og fra 21 skatteparadiser.

Panama papers-dokumentene har avslørt hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk. Dagbladet snakket mandag kveld med flere nordmenn som nå kan søkes opp i den offentlige databasen.

Flere ble overrasket over at navnene deres er publisert offentlig, men framholdt at de ikke har gjort noe galt.

- Ba om frivillig retting i januar i år og har fått dette innvilget, sa en nordmann til Dagbladet. 

DNB-avsløringene I Norge er det DNB-avsløringene som har fått mest oppmerksomhet. Dokumenter viste hvordan at DNB i Luxemburg i nesten ti år organiserte postboksselskaper på Seychellene for kundene sine. DNB har tatt selvkritikk og styret ble gjenvalgt i april.

Aftenposten, som først fikk tilgang på dokumentene, har kunngjort en oversikt over 40 nordmenn som DNB sendte til skatteparadis.

I Panama papers-dokumentene finner vi også tolv statsledere, og bånd til et tett nettverk rundt Russlands president Vladimir Putin. Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson gikk av etter avsløringene. Lista over politikere og maktpersoner som har benyttet seg av skatteparadiser er lang.