Flere nordmenn støtter Irak-krig

I løpet av den siste måneden er det blitt færre nordmenn som for enhver pris ikke støtter et angrep på Irak. Men hele 88 prosent er imot en krig uten et FN-vedtak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I januar mente 64 prosent av de spurte at USA ikke bør sette i gang militære aksjoner mot Irak, selv om FNs sikkerhetsråd skulle godta det. Nå har flertallet sunket til 57 prosent. Målingen er foretatt av Opinion for Aftenposten denne uken.

31 prosent sier nå at de støtter en krig med FN-mandat, mot 26 prosent for en måned siden. 12 prosent er usikre.

Hos velgerne til Høyre og Fremskrittspartiet er det et lite flertall som støtter at USA starter et angrep hvis FN gir klarsignal. I de andre partiene er det et klart flertall mot, men tvilen er stadig stigende hos velgerne til KrF og Senterpartiet.

- Undersøkelsen viser at det begynner å synke inn blant folk de forpliktelser vi har overfor FN. Resultatet understreker jo også hvor farlig det kan være å sette i gang en militær operasjon uten et FN-mandat, sier leder i Stortingets utenrikskomite Thorbjørn Jagland (Ap) i en kommentar til Aftenposten.

Samtidig viser undersøkelsen at nordmenn har blitt mye mer negativ til USAs politikk i løpet av de siste månedene. 68 prosent svarte at de i løpet av det siste året hadde endret synet på Bushs politikk i negativ lei, mens bare 48 prosent svarte det samme i september i fjor.