- Flere nordmenn trolig drept i Syria

PST-sjef Benedicte Bjørnland bekrefter nå at sikkerhetspolitiet mener flere nordmenn er drept i Syria.

BEKREFTER: PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til NRK at flere som har reist fra Norge for å delta i kamper i Syria skal ha blitt drept. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
BEKREFTER: PST-sjef Benedicte Bjørnland sier til NRK at flere som har reist fra Norge for å delta i kamper i Syria skal ha blitt drept. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere personer som har reist fra Norge for å delta i kamphandlinger i Syria, skal ha blitt drept, sier PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

- Det er en økende bekymring for oss at flere reiser til Syria for å delta i kamphandlinger. Vi vet at flere personer med norsk tilknytning som har reist til Syria skal ha blitt drept, sier Bjørnland til NRK.

Etter det Dagbladet kjenner til er det ikke bekreftet flere dødsfall enn de tre som ble kjent i fjor høst.

Dagbladet skreiv i desember i fjor at mann i tjue åra fra Fredrikstad ble drept i Syria.

Mannens familie har hele tiden hevdet at han var i Syria for å drive humanitært hjelpearbeid, de har avvist at mannen deltok i borgerkrigen.

Noen uker seinere meldte TV2 at to norske statsborgere hadde blitt drept under harde militære kamper i det borgerkrigsherjede landet. Mennene skal ha reist til Syria for å kjempe mot regimet.
Kjell Grandhagen, generalløytnant og sjef for E-tjenesten, har tidligere bekreftet at sju norske statsborgere har deltatt i kamper i Syria. Men andre kilder har hevdet at nærmere femti personer med norsk statsborgerskap permanent opphold i Norge skal ha vært i Syria og angivelig deltatt i stridshandlingene mellom regimet og opposisjonen.

- Vi er bekymret for at de har skaffet seg et terrornettverk når de kommer tilbake til Norge. De kan og ha fjernet noen mentale barrierer, og at man av den grunn er mer farlig enn før man dro ut. Vi har forskning som viser at det er sammenheng mellom det å ha deltatt i kamphandlinger i konfliktområder og deretter planlegge eller fullføre terrorhandlinger, sier Bjørnland til NRK.