Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Flere norske islamister med kamperfaring fra Syria vil øke den direkte terrortrusselen mot Norge

Det skriver E-tjenesten i sin trusselvurdering som ble lagt fram i dag.

TRUSSELVURDERING: Etterretningstjenestens åpne og ugraderte vurdering «Fokus 2014» ble presentert av generalløytnant Kjell Grandhagen i Oslo Militære Samfund i dag. I rapporten skriver E-tjenesten at militant islamisme fremdeles utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge og norske interesser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRUSSELVURDERING: Etterretningstjenestens åpne og ugraderte vurdering «Fokus 2014» ble presentert av generalløytnant Kjell Grandhagen i Oslo Militære Samfund i dag. I rapporten skriver E-tjenesten at militant islamisme fremdeles utgjør den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge og norske interesser. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Etteretningstjenestens åpne trusselvurdering, som ble lagt fram av generalløytnant Kjell Grandhagen i Oslo Militære Samfund i dag, kom det fram at Etterretningstjenesten mener terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet vil øke i 2014, og at hovedårsaken er krisen i Syria.

- I Syria utgjør enkelte områder «fristeder» for militante islamister og benyttes som base for planlegging av angrep mot mål i Europa, heter det i rapporten, «Fokus 2014», hvor Internasjonal terrorisme er viet et eget kapittel.

- Bekymret - Vi er bekymret for mennesker som har vært i Syria, og tilegnet seg kunnskap. Mange har vært med i svært heftige kamphandlinger, sa Grandhagen på pressekonferansen, ifølge NRK.

Tidligere denne måneden avslørte Dagbladet at en 22 år gamle norsk statsborger av pakistansk opprinnelse er siktet for terrorhandlinger begått i Syria

Militante islamister har blitt sterkere også i andre områder også, skriver E-tjenesten i rapporten, og nevner land som Libya, Egypt, og Kenya

- Også i disse områdene vil det være en forhøyet trussel mot vestlige, herunder norske, interesser i utlandet, heter det i rapporten.

- Terrortrusselen vil øke I rapporten skriver E-tjenesten at terrortrusselen mot norske interesser i utlandet først og fremst er en konsekvens av militante islamisters fiendebilde av Vesten generelt og ikke Norge spesielt.

- Men det økende antallet norske islamister med kamperfaring fra Syria vil øke den direkte terrortrusselen mot Norge og norske interesser i 2014, skriver E-tjenesten i rapporten.

Grandhagen mener denne trusselen er for tiden stigende, og er særlig bekymret for at Al Qaida-tilknyttede grupper i Syria skal rekruttere vestlige og bruke dem i sine operasjoner.

- Mest alvorlig trussel - Det kan komme handlinger lang, lang tid etter at mennesker har returnert, sier Grandhagen, ifølge NRK.

Militant islamisme utgjør fremdeles den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge og norske interesser, heter det i rapporten.

Ifølge NTB er E-tjenesten spesielt bekymret for de ytterliggående opposisjonsgruppene al-Nusra-fronten og Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).

40 - 50 nordmenn i Syria - Begge har al-Qaida-relasjoner og har både ambisjoner om å føre jihad i Syria og å videreføre kampen mot vestlige interesser i Vesten for øvrig. I tillegg har de som ambisjon å rekruttere mennesker fra Europa og Amerika til sine operasjoner, nettopp med det formål å kunne bruke dem i operasjoner mot Vesten senere, sa Grandhagen ifølge NTB.

Mellom 40 og 50 nordmenn enten er eller har vært i Syria hvor de har søkt kontakt med al-Nusra og ISIL, ifølge Grandhagen.

- Trusselen er for tiden stigende fordi vi vil se stadig flere returnere fra disse områdene, sier etterretningssjefen.
- Innblikk i vurderingene I fredstid framskaffer Etterretningstjenesten informasjonsgrunnlaget som nasjonale myndigheter trenger, for å forebygge og håndtere kriser og krig.
 
- Hovedhensikten med å utgi Fokus-rapporten er å gi folk flest et innblikk i de vurderingene som etterretningstjenesten gjør. Det er jo slik at vi først og fremst leverer høyt graderte vurderinger til våre myndigheter. Vi ser behovet for å omforme en del av den informasjonen i et produkt som vi kan gjøre tilgjengelig for alle, sier Grandhagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!