KANSELLERINGER: Flere Norwegian-flygninger er i dag kansellert på grunn av pilotstreiken. Streiken vil ramme enda hardere utover uka. Foto: Eivind Pedersen
KANSELLERINGER: Flere Norwegian-flygninger er i dag kansellert på grunn av pilotstreiken. Streiken vil ramme enda hardere utover uka. Foto: Eivind PedersenVis mer

Flere Norwegian-flygninger kansellert på grunn av pilotstreiken

Og streiken vil ramme hardt utover uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere Norwegian-avganger fra norske flyplasser blir søndag innstilt eller forsinket på grunn av streiken.

På en pressekonferanse lørdag varslet Norwegian-sjef Bjørn Kjos at selskapet ville forsøke å fly som normalt gjennom helga. I dag begynner imidlertid streiken å bli synlig på selskapets ruteplan, skriver Aftenposten.

Innenriks og i Skandinavia Morgenflyet fra Gardermoen til København er kansellert. Det samme er begge dagavgangene fra Oslo til Kristiansand, inkludert returen. Også ettermiddagsflyene fra Oslo til Stavanger og Bergen, kveldsavgangen til Bergen, og begge de seineste avgangene fra Bergen til Oslo er innstilt, skriver NTB.

To avganger fra København og Stockholm er også innstilt, mens én avgang fra Göteborg foreløpig er kansellert.

- Vi har dessverre noen kanselleringer i dag på grunn av streiken. Vi prøver å operere så mange fly som mulig. Berørte passasjerer på disse rutene har fått beskjed og vil bli booka om til neste flygning, sier Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til Dagbladet.

IKKE ENIGE: Administerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, kommer ikke til enighet med pilotene om blant annet pensjon, lønn og forsikring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IKKE ENIGE: Administerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, kommer ikke til enighet med pilotene om blant annet pensjon, lønn og forsikring. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Fredag skrev Dagbladet at et titall piloter er på vei fra utlandet - Spania og/eller England - til Oslo og København for nødvendig å settes inn for de streikende pilotene. Flere utenlandske selskaper er blitt leid inn for å betjene Norwegians ruter. I går ble flere ruter flydd av blant annet portugisiske White Airways, latviske Smartlynx og Danish Air transport (DAT).

- Det er satt flere ruter til andre selskaper også i dag, sier Mannion til Dagbladet.

Rammes av streiken - De flygningene som nå er rammet er kansellert, fordi de egentlig skulle betjenes av pilotene som nå er i streik, sier hun.

Det er Norwegian Air Norway og deres piloter som streikes. Derfor er det innenriksflygninger og flygninger innad i Skandinavia som rammes hardest. Noregian er likevel bestemt på å få passasjerene dit de skal.

- Målet vårt er å få passasjerene dit de skal. Mange av de passasjerene som har fått flygningene kanseller, er booka til neste flygning, sier hun.

SKUFFET: Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud (t.v.), mener det er forkastelig at Norwegian henter inn piloter som kan fylle de streikende pilotenes oppgaver. Her med forhandlingsleder i Parat, Turid Svendsen og Halvor Vatnar, leder i Norwegians pilotforbund. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
SKUFFET: Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud (t.v.), mener det er forkastelig at Norwegian henter inn piloter som kan fylle de streikende pilotenes oppgaver. Her med forhandlingsleder i Parat, Turid Svendsen og Halvor Vatnar, leder i Norwegians pilotforbund. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

70 Norwegian-piloter ble fra i går tatt ut i streik. Onsdag trappes streiken kraftig opp, og da kan alle de 650 Norwegian-pilotene bli tatt ut i streik.

Arbeidstakerorganisasjonen Parat raste i går over Norwegians planer om å leie inn andre piloter til flygningene, og beskyldte Norwegian for streikebryteri, og mener praksisen deres er forkastelig.

- Dette er helt klart ikke streikebryteri, sa administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, på en pressekonferanse i selskapets hovedkontorer på Fornebu.

Det er dermed full klinsj mellom fagforeningen og pilotforeningen og Bjørn Kjos, og det er ingenting som tilsier at partene vil komme til enighet med det første.

Rettigheter Dagbladet presenterte fredag en oversikt over hvordan du som kunde rammes av streiken og hva du har krav på:

Du skal motta informasjon fra flyselskapet. Dersom du ikke har mottatt informasjon om at flyet ditt faktisk er innstilt, må du møte opp på flyplassen.

- En streik kan fort bli avblåst. Har du ikke fått beskjed om at flyet ditt er innstilt anbefaler vi deg å møte opp på flyplassen som vanlig, sier direktør i forbrukerservice Ingeborg Flønes i Forbrukerrådet.

Du kan også kreve penger tilbake eller ny reise når flyet blir kansellert på grunn av streik.

Hele artikkelen om hvilke krav du har kan du lese her.