Flere nye tips i Lindh-etterforskningen

Svensk politi har fått mange nye nye tips i etterforskningen av drapet på Anna Lindh. Lørdag ble flere personer avhørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskningen pågår i høyt tempo, selv om den mistenkte 24-åringen, ikke har vært gjennom nye avhør i helgen.

- Vi har avhørt flere personer lørdag, og har også mottatt flere nye tips fra publikum, sier pressetalsmann Ulf Göranzon ved Stockholms-politiet til NTB.

Göranzon sier at det søndag ikke vil bli foretatt nye avhør av noen vitner.

- I stedet vil vi fortsette arbeidet med forundersøkelsen, sier han.

Resultatet av denne forundersøkelsen, det vil si etterforskningen av saken mot 24-åringen, avgjør om påtalemakten bestemmer seg for å ta ut tiltale mot ham.

Hvis det blir tatt ut tiltale, kan en rettssak mot 24-åringen komme opp allerede før jul.

15 tips

Ifølge Göranzon har politiet mottatt vel 15 tips fra publikum også denne helgen. Han vil ikke gå inn på hva tipsene dreier seg om.

Etter at Stockholms-politiet de første dagene etter drapet på utenriksminister Anna Lindh holdt en høy medieprofil med opptil to pressekonferanser daglig, sier Göranzon at politiet nå har bestemt seg for å gå tilbake til normalen i kriminalsaker, det vil si at minst mulig informasjon skal videreformidles til offentligheten.

- Denne profilen vil vi holde fram til spørsmål om tiltale er avgjort, sier han.

- Vi kommer ikke til å holde noen pressekonferanser så sant ikke noe helt drastisk skjer, presiserer pressetalsmannen.

Psykisk syk?

Göranzon vil ikke kommentere opplysningen iblant annet svenske Expressen om at den mistenkte 24-åringen lider av en alvorlig psykose. Ifølge informasjon avisen sitter på, skal 24-åringen opptre meget forvirret, og politikilder hevder at han opptrer på en måte som tyder på at han ikke engang vet hvem han selv er.

Professor i rettspsykiatri, Sten Levander, sier at han frykter for 24-åringens helse, ut fra opplysningene om tilstanden hans. Mannen sitter nå totalt isolert i en spesialbygget celle hvor fengselets betjenter hele tiden overvåker ham gjennom en dør lagd av panserglass. Han er aldri alene, og det eneste han har inne i cella, er en madrass, en pute og et pledd.

- Hjernen er ikke bygd for slike belastninger og ekstreme situasjoner, sier Levander, som mener at 24-åringen umiddelbart bør legges inn på en psykiatrisk klinikk.

Göranzon sier til NTB at 24-åringen nå er kriminalomsorgens ansvar.

Vil ikke kommentere

Sjefen for Kronobergs-fengselet der 24-åringen sitter, vil overfor det svenske nyhetsbyrået TT ikke uttale seg om hans mentale helse.

- Vi har sykepleiere i tjeneste alle dager mellom klokka 07 og 21. De har tilgang til tre psykiatere som deler på uken i et vaktsystem, sier Kronobergs-fengselets sjef Lars-Åke Pettersson.

24-åringen ble skrevet ut fra en psykiatrisk institusjon bare fem dager før drapet på Anna Lindh. Han skal nå gjennom en liten rettsmedisinsk undersøkelse. Konkluderer denne undersøkelsen med at han har en alvorlig psykisk lidelse, vil han måtte gjennomgå en større rettspsykiatrisk undersøkelse.

(NTB)