Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere nye varmerekorder – men nå er regnet på vei

Rekordvarmen fortsetter. Søndag fikk flere steder i landet sin varmeste maidag noensinne, og allerede senere i uken kan rekordene falle på nytt. 

VARSLER REGN: I kveld kan det komme noen byger og kanskje også i morgen enkelte steder i Sør-Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix
VARSLER REGN: I kveld kan det komme noen byger og kanskje også i morgen enkelte steder i Sør-Norge, ifølge Meteorologisk institutt. Illustrasjonsfoto: Thomas Brun / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men før den tid kan det komme regn flere steder i Sør-Norge etter flere knusktørre dager på rad.

– I kveld kan det komme noen byger og kanskje også i morgen enkelte steder i Sør-Norge, sier vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til NTB. Det er også fare for torden.

UTEPILS TIL BLODPRIS: Så snart sola titter frem, er det flere steder som åpner for uteservering av mat og drikke. Den norske ølen er kjent for å være dyr i internasjonal sammenheng, men hvor mye er vi egentlig villige til å betale for en kald øl når det frister som mest? Video: Ørjan Ryland Vis mer

Søndag hadde Bergen sin varmeste maidag siden målingene ved stasjonen i Florida startet. Det ble målt 29,8 grader, mot 27,6 som var den forrige rekorden fra 2013.

Også i Sauda i Rogaland ble det satt ny mai-rekord søndag, med 29,8 grader. Den forrige rekorden ble satt dagen før (29,2 grader), mens man må tilbake til 1954 for å finne tredjeplassen på listen (29,0). Måleserien i Sauda går tilbake til 1933.

Ved Ullensvang Forsøksgard i Hordaland går målingene tilbake til 1962, og her ble det også ny rekord for mai med 29,6 grader søndag.

– Flere rekorder står for fall

ADVARER: Brigadesjef i Oslo brann og- redningsetat, Tor Arne Elvrum, advarer sterkt mot bruk av all form for åpen ild. Video: Philip Schanke Monsen / Emilie Rydning Vis mer

Også andre steder har det vært rekorder, men ikke alle måleseriene går like langt tilbake.

– Det er en god del rekorder. Det blir enda varmere i Sør-Norge onsdag og torsdag, så da blir de sannsynligvis slått slik det ser ut nå, opplyser klimavakten ved Meteorologisk institutt.

NRK skriver at temperaturen ble målt til over 30 grader sju forskjellige steder i landet søndag (Etne, Lillehammer-Bjørnerud, Kvamsøy, Oslo-Lilleaker, Vossevangen, Evanger og Oslo–Ljabru).

Varmest var det i Etne, med 31,4 grader, men det var fortsatt ikke nok til å slå landsrekorden for mai fra Nedre Eggedal i Buskerud på samme dato i fjor.

KLESKODE: Debatten om hvordan man kan kle seg i sommervarmen har fått høy temperatur i sosiale medier og på arbeidsplasser. Hvordan er det i Aller-bygget? Video: Frida Andersen Vis mer

Trøndelagsvarme

Adresseavisen skriver at det ble satt nye varmerekorder i Oppdal, på Kvithamar og Frosta søndag. I Kvithamar ble temperaturen målt til 28,9 grader, noe som også er den høyeste temperaturen som er målt i Trøndelag i år.

I hovedstaden ble det ikke satt noen ny rekord søndag–men til gjengjeld hadde man mandag den tjuende dagen med temperatur over 20 grader i mai. Tidligere i uken ble det også klart at Oslo hadde hatt den varmeste gjennomsnittstemperaturen i mai noensinne.

Finværet i store deler av landet har naturlig nok ført til at issalget skyter i været.

– Det selges veldig mye iskrem for tiden. Mer enn noen gang i historien i en enkelt måned og i en mai måned. Vi kommer opp i mer enn 5 million liter iskrem i mai, sier en fornøyd administrerende direktør Paal Otto Hennig-Olsen til NTB.

De varslede regnbygene i Sør-Norge hadde mandag ettermiddag allerede meldt sin ankomst noen steder. Sandefjords Blad opplyser at regnværet var tilbake blant annet ved Solløkka like etter klokken 16.

Men allerede senere i uken er det ventet at knallværet er tilbake.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!