Omar Samy Gamal og Kirsten Rydne i Nito er bekymret. Foto: Silje Sundt Kvadsheim
Omar Samy Gamal og Kirsten Rydne i Nito er bekymret. Foto: Silje Sundt KvadsheimVis mer

Flere nyutdannede får ulovlige kontrakter

Andelen nyutdannede ingeniører som inngår kontrakter om «særlig uavhengige stillinger»uten rett til overtidsbetaling har økt kraftig,viser en Nito-undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Hele 35 prosent av nyutdannede ingeniører inngikk i fjor arbeidskontrakter uten rett til overtidsbetaling, viser statistikk fra en undersøkelse som arbeidstakerforeningen Nito har gjennomført. Det innebærer at andelen har hatt et kraftig hopp de siste to årene, fra 23 prosent i 2014, til 32 prosent i 2015 og 35 prosent i 2016, skriver Finansavisen.

– Vi mener dette er alarmerende, sier advokat Kirsten Rydne i Nito til Finansavisen.

Bestemmer ikke selv

– Det sier seg i grunnen selv at det er ekstremt sjelden at stillingen en nyutdannet ingeniør går inn i er ledende eller særlig uavhengig i lovens forstand. Dette er stillinger som er på høyt nivå i bedriftshierarkiet, sier hun videre til avisen.

For at en stilling skal bli sett på som særlig uavhengig må den ansatte selv prioritere sine oppgaver, bestemme hva de skal gjøre, hva som skal delegeres til andre, når arbeidet skal gjøres og hvordan arbeidet skal gjøres.

– Bygg og anleggsbransjen peker seg ut som en klar versting på slike kontrakter, sier Rydne.

Tør ikke

Med et tøffere arbeidsmarked for nyutdannede ingeniører tror hun at få nyutdannede tør krangle på kontrakten.

– Vi opplever at de nyutdannede og studentene nå er redde for ikke å få jobb. De jobber utrolig hardt med skolen, og gjør alt de kan for å for å skille seg ut i håp om en stilling, sier Omar Samy Gamal, leder for Nito-Studentene til Finansavisen.

– Hva anbefaler dere nyutdannede som får tilbud om en kontrakt med en særlig uavhengig stilling å gjøre?

– I dag ville jeg nok ikke råde en nyutdannet til å takke nei til en jobb på grunn av at den i kontrakten kalles særlig uavhengig, selv om jeg prinsipielt mener det er feil, sier Rydne til avisen.

– Det er viktig å huske på at bestemmelsene i arbeidsmiljøloven er ufravikelige, og det er arbeidsgiveren som er ansvarlig. Så dersom arbeidstakeren signerer en slik kontrakt, og stillingen i praksis ikke er særlig uavhengig, er det mulig å ta dette opp på et senere tidspunkt, sier hun.

– Men det er jo også en mulighet å forsøke å forhandle kontrakten, i enkelte tilfeller har ikke arbeidsgiverne vært sitt ansvar bevisst, påpeker Gamal overfor Finansavisen.

Flere økonominyheter

Trygve Hegnar om Donald Trump
Søndagens aksjetips