LIGNER EN HAIFINNE: Didrik Alexander Strøhm fra Asker skulle egentlig bade like ved Bygdøy, men ombestemte seg da han så noe som lignet en haifinne i vannet. Video: Didrik Strøhm Vis mer

Flere obervasjoner av «haifinne» ved Bygdøy

- Usikkert om det er hai, sier haiekspert. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har i løpet av formiddagen mottatt flere tips og videoer fra publikum om det som ser ut som en haifinne utenfor Bygdøy i Oslo.

22 år gamle Didrik Alexander Strøhm fra Asker skulle bare ut å bade, etter å ha spilt litt fotball på Bygdøy, da han så noe som gjorde det lite fristende med en dukkert. Det hele skjedde rundt klokka 11.30.

- Jeg var ute ved Herbern, og så et fint badested. Så ser jeg en finne ute i vannet, og ombestemmer meg, sier Strøhm til Dagbladet.

SÅ HAI: Didrik Alexander Strøhm (22) så det han tror er en hai utenfor Bygdøy tidligere i dag. 
SÅ HAI: Didrik Alexander Strøhm (22) så det han tror er en hai utenfor Bygdøy tidligere i dag.  Vis mer

- Freaky

Han tar opp mobiltelefonen for å filme finnen, så han kan sjekke den ut nærmere når han kommer hjem.

- Jeg har egentlig helt noia over at hai finnes i det hele tatt. Det var freaky, finnen så veldig stor ut, den var høyt over vannet, sier han.

Strøhm mener at finnen i vannet er for stor til å tilhøre en nise, og da han kom hjem fra Bygdøy søkte han opp både blåhval og delfin på internett, men ingen av sjødyrene matchet finnen han så på badeturen.

SÅ FINNE: Sigmund Sagberg Andersen så «haifinnen» ute ved Dyna fyr. 
SÅ FINNE: Sigmund Sagberg Andersen så «haifinnen» ute ved Dyna fyr.  Vis mer

Ikke den eneste

Men Didrik Alexander Strøhm er ikke den eneste som har sett den store finnen mellom Dyna fyr og Nakholmen.

Også Sigmund Sagberg Andersen så finnen i fjorden utenfor Bygdøy tidligere i dag.

Når Dagbladet snakker med han kan han ikke si det eksakte klokkeslettet han så finnen, men det må ha vært litt etter Strøhms finneobservasjon.

Også Sagberg Andersen tok fram telefonen da han så «haifinnen».

- Jeg er ikke noe ekspert, men det så definitivt ut som en hai. Men det er jo helt sjukt med hai i Oslofjorden, og jeg tenkte at jeg måtte filme det med en gang, sier Sagberg Andersen.

Han var ute på badetur på Bygdøy da han så finnen ute ved Dyna fyr.

Usikkert om det er hai

- Det er vanskelig å si ut ifra disse bildene, sier marinbiolog og leder i Hjelp havets haier, Fredrik Myhre, til Dagbladet.

Han syns lang avstand og forholdsvis dårlig kvalitet på filmene, gjør det vanskelig å avgjøre om finnen tilhører en hai.

- Hvis det er en hai er det mest sannsynlig en brugde, men jeg savner en halefinne som slår i vannskorpa siden ryggfinna er så stor. Brugde er mer eller mindre den eneste haien på denne størrelsen som hører hjemme i norske farvann og som svømmer slik i overflaten, sier Myhre.

Han savner også den typiske brugdeformen på fiskens ryggfinne - finna synes å være for buet.

- Det ser jo ut som en hai, og ikke noe sjøpattedyr, og det er få andre aktuelle arter av denne størrelsen i norske farvann enn en brudge.

Kan ikke utelukke sommerspøk

Han forklarer at det er helt vanlig med hai i Oslofjorden, men ikke arter med så store ryggfinner.

- Det er veldig vanskelig å avgjøre, og på grunn av kvaliteten på videoene kan jeg ikke utelukke at dette er en sommerspøk, sier Myhre, og legger til at det hver eneste sommer dukker opp haifilmer som ikke er ekte.

Han sier at hvis det er en hai, vil haien mest trolig bli sett flere steder i Oslofjorden. Særlig hvis viser seg å være en brugde, siden haiene svømmer over store avstander, ofte i overflaten, og er veldig dyktige svømmere.

Hvis haien skulle vise seg å være en brugde gjør det også Myhre veldig glad siden haiene er sjeldne, fredede og utrydningstrua.

Han oppfordrer alle som er ute i Oslofjorden til å være ekstra oppmerksomme i dagene fremover, og å ta bilder og videoer av finner de eventuelt skulle se.

PÅ NÆRT HOLD: Fiskeren skulle filme fangsten, endte i stedet opp med å fange en intens og spektakulær jakt. Tarponen han fanget røk linen da en sulten hammerhai kom. Video: YouTube/Rob Gorta via Storyful Vis mer