INGEN NYTTE:  Denne uka forlot den algirske observatøren for Den arabiske liga, Anwar Malek, Syria fordi han mente observatørstyrken ganger det syriske regimet og ikke den syriske befolkningen. Nå skal også flere observatører ønske å forlate landet. - Det syriske regimet har begått flere forbrytelser mot det syriske folket, sa Malek til Al Jazeera. Her er et bilde av en av de over 100 observatørene som har vært i Syria siden 2. juledag, sendt ut av det syriske nyhetsbyrået, SANA. Foto: SANA/EPA/Scanpix
INGEN NYTTE: Denne uka forlot den algirske observatøren for Den arabiske liga, Anwar Malek, Syria fordi han mente observatørstyrken ganger det syriske regimet og ikke den syriske befolkningen. Nå skal også flere observatører ønske å forlate landet. - Det syriske regimet har begått flere forbrytelser mot det syriske folket, sa Malek til Al Jazeera. Her er et bilde av en av de over 100 observatørene som har vært i Syria siden 2. juledag, sendt ut av det syriske nyhetsbyrået, SANA. Foto: SANA/EPA/ScanpixVis mer

Flere observatører vil ut av Syria

- Oppdraget gagner ikke syriske borgere, men regimet, mener avhopper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag kveld lot den algirske observatøren for Den arabiske liga i Syria, Anwar Malek, seg intervjue i Al Jazeera om hvorfor han ikke lenger ville være en del av ligaens observatørgruppe i Syria.

Malek fortalte at det syriske regimet har begått en rekke forbrytelser mot det syriske folket, og at observatørene har sett drepte barn, snikskyttere på tak som skyter mot sivile syrere, samt torturerte og døde mennesker. 

Flere hopper av Nå skal også flere av de andre observatørene i Syria ønske å trekke seg ut av landet fordi observatørstyrken ser ut til å gagne regimet mer enn befolkningen, melder Reuters. Over 100 observatører fra en rekke arabiske land har jobbet i det lukkede Syria siden 2. juledag, som en del av en fredsplan mellom Syria og Den arabiske ligaen.

- Jeg kan ikke si eksakt antall, men det er mange. Når du snakker med dem, hører du sinnet, forteller eks-observatøren Anwar Malek til Reuters på telefon. Malek sier videre at flere av observatørene foreløpig ikke får lov til å forlate Syria på grunn av ordre fra deres respektive arabiske regjeringer.

En rettsspesialist fra Marokko, en hjelpearbeider fra Djibouti og en egypter skal allerede ha sluttet som observatører, ifølge Malek.  En annen observatør sier følgende til Reuters:

- Oppdraget hjelper ikke borgerne. Det bidrar ikke til noe som helst.

Uenige i Ligaen Den arabiske ligaen er uenige når det gjelder om observatørstyrken fungerer eller ikke. Qatar er den mest kritiske røsten, mens Algerie ligger nærmere Syria, ifølge Reuters. Observatørstyrken har blitt kritiserer fra dag én, og kanskje spesielt på grunn av lederens forhistorie, den sudanesiske generalen Mohammed al-Dabi.

Dabi er en av de fortrolige til president Omar al-Bashir i Sudan, og ble utnevnt til militær etterretningssjef etter statskuppet i 1989, da Bashir tok makta. Dabi deltok i borgerkrigen mellom nord og sør i Sudan og i den blodige striden i Darfur, som har ført til en arrestordre og tiltale for folkemord mot president Bashir ved domstolen i Haag.

Mer kritikk fra USA USAs utenriksminister Hillary Clinton sa i går at Assads tale tirsdag var «beregnende og kynisk», da president Bashar al-Assad la skylda på uroen i Syria på «krefter utenfor landet og terrorister».  Assad sa også at han ville straffe «terroristene med en jernhånd».

Over 6000 syrere har mistet livet siden opprøret startet den 15. mars i fjor, melder syriske opposisjonskrefter. Samtidig sier den syriske regjeringen at 2000 av landets politi og sikkerhetsstyrker er blitt drept.

FREMDELES I LANDET:  Kona til president Bashar al-Assad, Asma (t.h) og parets barn, Karim (7) og Zein (9), dukket også opp på Ummayade-plassen i Damaskus i går, da far Assad talte til sine tilhengere. Dermed stemmer ikke ryktene om at presidentfruen hadde forlatt landet sammen med barna. Foto: Wael Hmedan/Reuters/Scanpix
FREMDELES I LANDET: Kona til president Bashar al-Assad, Asma (t.h) og parets barn, Karim (7) og Zein (9), dukket også opp på Ummayade-plassen i Damaskus i går, da far Assad talte til sine tilhengere. Dermed stemmer ikke ryktene om at presidentfruen hadde forlatt landet sammen med barna. Foto: Wael Hmedan/Reuters/Scanpix Vis mer

Hva som egentlig skjer i Syria er vanskelig å få bekreftet, da Syria nekter å la internasjonale journalister og menneskerettighetsfolk jobbe uavhengig i Syria. Den siste tida har landet latt et titalls journalister komme til landet - mot at de følges av syriske informasjonsfolk.

Den franske journalisten Gilles Jacquier ble drept i byen Homs i går, da han var med på en såkalt guidet tur med syriske myndigheter. Det statlige nyhetsbyrået sier det er «terrorister» som står bak angrepet der ni personer ble drept.

Frykter militær aksjon Russland hevder nå, ifølge The Guardian, at Nato-land forbereder en militær intervensjon i Syria. Nyhetsbyrået Bloomberg siterte Nikolai Patrushev, sjefen for Russian Security Council, som skal ha sagt følgende til det russiske nyhetsbyrået Interfax:

- Vi har mottatt informasjon om at Nato-medlemmer og noen persiske gulfstater nå jobber med et «libysk scenario», og at de vurderer å gå fra en indirekte innblanding i Syria til en direkte militær intervensjon.

LANGE BENSINKØER:  Over hele Syria skal nå innbyggere stå i kø for å kjøpe bensin. Siden opprøret i Syria startet den 15. mars i år, merker Syria stadig sterkere sanksjoner fra Den arabiske liga - og vesten forøvrig. Dette fører til at det blir vanskeligere å få tak i varer som bensin. Her er det folk like utenfor Damaskus som står i kø. Foto: Reuters/Scanpix
LANGE BENSINKØER: Over hele Syria skal nå innbyggere stå i kø for å kjøpe bensin. Siden opprøret i Syria startet den 15. mars i år, merker Syria stadig sterkere sanksjoner fra Den arabiske liga - og vesten forøvrig. Dette fører til at det blir vanskeligere å få tak i varer som bensin. Her er det folk like utenfor Damaskus som står i kø. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer