Sten Knutsen vurderte en rekke alternativer før Omsorgsbygg ble bestemt flyttet fra Frogner til Helsfyr. Foto: Kaare Martin Granerud.
Sten Knutsen vurderte en rekke alternativer før Omsorgsbygg ble bestemt flyttet fra Frogner til Helsfyr. Foto: Kaare Martin Granerud.Vis mer

Flere offentlige selskaper trekker ut av Oslo sentrum

IT-bransjen går derimot motsatt vei og etablerer seg sentrumsnært.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Næringsmeglerne i Akershus Eiendom har i forbindelse med sitt halvårlige frokostmøte som avholdes i dag, samlet inn info for de siste seks års faktiske flyttinger, og dataene viser noen interessante funn. Konklusjonen er ifølge Finansavisen at offentlig virksomhet flytter mest fra sentrum til randsonen, mens spesielt IT-bransjen har gått motsatt vei.

Det vanligste er likevel at de som velger å flytte, forblir i samme område som de var. Dette er aller tydeligst for advokat-, finans- og bankbransjen, de forblir i CBD (Central Business District – de mest populære kontorbeliggenhetene) etter flytting, skriver Finansavisen.

- Det er en ganske ny trend at IT-firmaer ønsker å flytte til sentrum i så stor grad. Det tyder på gode tider i bransjen. Blant argumentene vi hører, er at man er mye mer attraktiv for yngre ansatte når man ligger i sentrum, forteller analysesjef i Akershus Eiendom, Ragnar Eggen.

Fra Frogner til Helsfyr

Det kommunale selskapet Omsorgsbolig besluttet å flytte fra Solli Plass på Frogner til Helsfyr i randsonen av sentrum når deres eksisterende kontrakt utløper i 2018.

- Bakgrunnen for at vi flytter, er at bygget vi leier i dag i Sommerogaten på Solli Plass er solgt, og eiendommen skal utvikles. Siden forsommeren i fjor har vi vurdert cirka 50 alternativer. Vi forvalter nærmere 1.000 bygg og våre driftsteknikere er avhengig av bil. De er mye rundt på eiendommene, og kombinasjonen parkeringsplasser og Oslo sentrum er ikke så enkelt, sier Knutsen til Finansavisen.

50 gikk raskt ned til en short list på fem, én kandidat sentralt, de fire andre i randsonen.

Halv pris

- Hva betaler dere på Helsfyr i forhold til hva tilbudene mer sentralt lå på?

- Vi ville ha måttet betale nesten det dobbelte om vi skulle leid på de mest sentrale adressene. Som en offentlig aktør skal vi ikke ha de flotteste kontorene i byen, men de skal være ordentlige, og nå får vi et bygg med moderat standard, men gode kvaliteter på energi og miljø. Det er i henhold til kommunens retningslinjer, avslutter Knutsen.

Andre økonominyheter:
- Det har gitt dobbelt så høy avkastning som aksjemarkedet over 17 år
- Om dette slår til er det som å plukke penger på gaten