Flere og flere gjør en «Bjarne Håkon»

Før gikk politikerne tilbake til sin gamle jobber. Nå får hver fjerde topp-politiker elitejobber i blant annet pr-bransjen og det private næringslivet når de slutter i politikken.

DEN GANG DA: Da Bjarne Håkon Hannssen (øverst til høyre) ble heltidspolitiker var han rådmann i en liten kommune utenfor Namsos som heter Fosnes. Her presenterer han planene for en ny bro over Seierstadfjorden 1990. Det er fortsatt ikke bygd bru til Jøa. Foto: SVEIN-TORE HOVD/NAMDALSAVISA
DEN GANG DA: Da Bjarne Håkon Hannssen (øverst til høyre) ble heltidspolitiker var han rådmann i en liten kommune utenfor Namsos som heter Fosnes. Her presenterer han planene for en ny bro over Seierstadfjorden 1990. Det er fortsatt ikke bygd bru til Jøa. Foto: SVEIN-TORE HOVD/NAMDALSAVISA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):- Før gikk politikere flest tilbake til sin gamle jobb. Nå blir politisk makt solgt til høystbydende, sier sosiolog og nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes (29).

I en artikkel i kommende Samtiden tar han et oppgjør med politikereliten, som han mener «selger makt til høystbydende». Moxnes mener at dette kan føre til korrupsjon.

- Når politikere posisjonerer seg for senere karrierer, kan lojaliteten deres skifte allerede mens de sitter i sine tillitsverv. Politikken har blitt et springbrett for toppjobber i pr-bransjen og det private næringsliv, sier Moxnes.

- Skal du tvinge politikerne tilbake sin gamle jobb?

- Vi må få innført strammere karanteneregler, men det er umulig og uhensiktsmessig å innføre yrkesforbud, sier Moxnes.

- Dette er janteloven - Jeg tror dette er en del av den norske janteloven. Man skal helst være der man er. Det kan virke som noen tar det tungt når man lykkes, sier tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem. Da hun begynte som heltidspolitiker gikk hun fra jobben som kontorfullmektig ved Fylkesarbeiderkontoret. I dag er hun direktør i Legemiddelindustriforeningen.Moxnes har analysert hvilke jobber politikereliten går til etter endt politisk karriere, som en del av sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo. Tall viser at det store flertallet av dem som forlater politikken, kommer seg høyt opp i yrkeshierarkiet. - De øverste fem prosentene av befolkningen, de med mest økonomisk og kulturell kapital, utgjør den norske eliten. En av fire politikere går til denne eksklusive «5 Percent Community» når de trer ut av politikken, sier Moxnes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer