Flere og flere gjør en «Bjarne Håkon»

Før gikk politikerne tilbake til sin gamle jobber. Nå får hver fjerde topp-politiker elitejobber i blant annet pr-bransjen og det private næringslivet når de slutter i politikken.

DEN GANG DA: Da Bjarne Håkon Hannssen (øverst til høyre) ble heltidspolitiker var han rådmann i en liten kommune utenfor Namsos som heter Fosnes. Her presenterer han planene for en ny bro over Seierstadfjorden 1990. Det er fortsatt ikke bygd bru til Jøa. Foto: SVEIN-TORE HOVD/NAMDALSAVISA
DEN GANG DA: Da Bjarne Håkon Hannssen (øverst til høyre) ble heltidspolitiker var han rådmann i en liten kommune utenfor Namsos som heter Fosnes. Her presenterer han planene for en ny bro over Seierstadfjorden 1990. Det er fortsatt ikke bygd bru til Jøa. Foto: SVEIN-TORE HOVD/NAMDALSAVISAVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Før gikk politikere flest tilbake til sin gamle jobb. Nå blir politisk makt solgt til høystbydende, sier sosiolog og nestleder i Rødt, Bjørnar Moxnes (29).

I en artikkel i kommende Samtiden tar han et oppgjør med politikereliten, som han mener «selger makt til høystbydende». Moxnes mener at dette kan føre til korrupsjon.

I DAG: NÅ: Partner i First House siden høsten 2009. Ifølge Dagens Næringsliv tjente han i 2010 1,6 millioner kroner.
I DAG: NÅ: Partner i First House siden høsten 2009. Ifølge Dagens Næringsliv tjente han i 2010 1,6 millioner kroner. Vis mer

- Når politikere posisjonerer seg for senere karrierer, kan lojaliteten deres skifte allerede mens de sitter i sine tillitsverv. Politikken har blitt et springbrett for toppjobber i pr-bransjen og det private næringsliv, sier Moxnes.

- Skal du tvinge politikerne tilbake sin gamle jobb?

DEN GANG DA: FØR: Karita Bekkemellem da hun var stortingskandidater før valget høsten 1997. Hennes siste jobb før hun ble heltidspolitiker var kontorfullmektig ved ved Fylkesarbeiderkontoret. Foto: SCANPIX
DEN GANG DA: FØR: Karita Bekkemellem da hun var stortingskandidater før valget høsten 1997. Hennes siste jobb før hun ble heltidspolitiker var kontorfullmektig ved ved Fylkesarbeiderkontoret. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi må få innført strammere karanteneregler, men det er umulig og uhensiktsmessig å innføre yrkesforbud, sier Moxnes.

- Dette er janteloven - Jeg tror dette er en del av den norske janteloven. Man skal helst være der man er. Det kan virke som noen tar det tungt når man lykkes, sier tidligere Ap-statsråd Karita Bekkemellem. Da hun begynte som heltidspolitiker gikk hun fra jobben som kontorfullmektig ved Fylkesarbeiderkontoret. I dag er hun direktør i Legemiddelindustriforeningen.

Moxnes har analysert hvilke jobber politikereliten går til etter endt politisk karriere, som en del av sin masteroppgave ved Universitetet i Oslo. Tall viser at det store flertallet av dem som forlater politikken, kommer seg høyt opp i yrkeshierarkiet.
- De øverste fem prosentene av befolkningen, de med mest økonomisk og kulturell kapital, utgjør den norske eliten. En av fire politikere går til denne eksklusive «5 Percent Community» når de trer ut av politikken, sier Moxnes.

Politikerne ender opp som toppadvokater, direktører og administrerende direktører i store selskaper. Flere blir også rådgivere og konsulenter, og kvalifiserer til en plass i eliten ved at de oppnår en samlet inntekt på over en million kroner. På nivået under eliten finner vi yrkesposisjonene i den øvre middelklassen, der 20 prosent av befolkningen befinner seg. Over 40 prosent av politikerne går hit.

Politikerfallskjerm - Jeg syntes denne problemstillingen virker veldig kunstig, sier tidligere Ap-politiker og helseminister Bjarne Håkon Hanssen.

I DAG: I dag er Karita Bekkemellem administrerende direktør Legemiddelindustriforeningen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
I DAG: I dag er Karita Bekkemellem administrerende direktør Legemiddelindustriforeningen. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET Vis mer

- Her må samfunnet bestemme seg: Hvis det skal være slik at «én gang politiker så må man alltid være politiker» så man lage himla gode og langvarige etterbetalingsordninger, sier Hanssen, som er utdannet lærer. Ap-veteranen var rådmann i en liten kommune utenfor Namsos som heter Fosnes før han ble heltidspolitiker.

- Rent personlig så var det aldri aktuelt å gå tilbake til den jobben jeg hadde før jeg ble politiker, sier Hanssen. Ap-politikeren ser ingen problemer med at politikerne går til pr-bransjen og det private næringslivet.

DEN GANG DA: Ole Morten Geving var statssekretær i Finansdepartementet for Senterpartiet fra 2007-2010. Her sammen med finansminister Kristin Halvorsen 2009. I dag er Geving direktør i Sparebankforeningen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX
DEN GANG DA: Ole Morten Geving var statssekretær i Finansdepartementet for Senterpartiet fra 2007-2010. Her sammen med finansminister Kristin Halvorsen 2009. I dag er Geving direktør i Sparebankforeningen. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/SCANPIX Vis mer

- Tvert imot tror jeg det er bra for både politikken og næringslivet om flere prøver seg på begge «banehalvdeler», sier Hanssen.

Ved sin lest En studie av over 800 stortingspolitikere og nærmere 200 statsråder fra perioden 1945 til 1985, viste at flertallet av politikerne da gikk tilbake til stillinger innen samme yrkesgruppe som de var i før de ble valgt eller utnevnt.

- Enten ble de ved sin lest, eller de fortsatte å tjene fellesskapet fra de øvre posisjonene i statsforvaltningen, sier Moxnes. Når går flere og flere til pr-bransjen og det private næringslivet.

DEN GAMLE SKOLEN: Haakon Lie var partisekretær for Arbeiderpartiet 1945-69. Da han var ferdig i politikken gikk han tilbake til jobben som skogsarbeider.
DEN GAMLE SKOLEN: Haakon Lie var partisekretær for Arbeiderpartiet 1945-69. Da han var ferdig i politikken gikk han tilbake til jobben som skogsarbeider. Vis mer

- Omkring halve befolkningen innehar yrkesposisjoner i arbeiderklassen eller står utenfor arbeidslivet. Færre enn hver tiende politiker ender opp i slike posisjoner, sier Moxnes.

- Jeg har fått tilbakemelding fra tidligere kollegaer på Stortinget om at min karriere har vært en inspirasjon for flere. Det viser at det går an å ha et liv etter politikken, sier Bekkemellem. Hun mener det private næringslivet er bedre på å ta vare på sine ansatte enn det politiske miljøet.

DEN GAMLE SKOLEN: Da Ap-politiker Dag Terje Andersen falt ut av Stortinget 2001 gikk han tilbake til jobben som tømmerhogger i Fritzøe Skoger i Vestfold. I dag er han tilbake på Stortinget som stortingspresident. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET
DEN GAMLE SKOLEN: Da Ap-politiker Dag Terje Andersen falt ut av Stortinget 2001 gikk han tilbake til jobben som tømmerhogger i Fritzøe Skoger i Vestfold. I dag er han tilbake på Stortinget som stortingspresident. Foto: TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

- Det har jo vært litt tankevekkende å se behandlingen av Inger Lise Hansen i KrF og Julie Brodtkorb Voldberg i Høyre. Da slo det meg at det er et mye mer positivit miljø i det private næringslivet, sier Bekkemellem.