Flere og flere svenske bedrifter blir norske

STOCKHOLM (NTB): Schibsteds kjøp av Svenska Dagbladet blir nok ikke det siste norske oppkjøp i Sverige. De siste fem årene er nesten 90 svenske bedrifter blitt kjøpt av nordmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ofte er grunnen at norske bedrifter vil ha en fot i EU. Særlig etter at Sverige ble EU-medlem i 1995 og Norge ble stående utenfor, har norske interessenter vendt blikket mot Sverige.

For eksempel tok Orkla i 1995 over Pripps og Procordia Food, med varemerker som Abba, Ekströms og Felix. Adelsten hadde da allerede svelget den svenske kleskjeden Gulins, og Varnergruppen tok siden hånd om

Hagenfeldt-butikkene.

I fjor kjøpte Schibsted Aftonbladet fra LO, og Braathens kjøpte Transwedes innenriksfly i Sverige. Pressbyrån fikk også nye, norske eiere i Narvesen, og i forrige uke ble altså Svenska Dagbladet norsk.

- Trenden med at nordmenn kjøper opp så mye er interessant. Vil de inn i EU er Sverige nærmest på så mange måter, ikke minst kulturelt, sier Magnus Heinstedt i nyhetsbrevet Förvärv och fusjoner, som siden begynnelsen av 90-tallet har ført statistikk over bransjehandelen over grensen.

- Men det fins også en annen underliggende trend, nemlig at «nordismen» har fått gjennomslag i næringslivet. Norden blir betraktet som et hjemmemarked snarere enn de enkelte landene, og det er helt uavhengig av EU. Det

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer