Flere omkommet på turistøyer

Myggvirus sprer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Myggviruset Chikungunya har utviklet seg fra å være et ganske uskyldig virus, til å ta flere menneskeliv.

Ifølge den franske helseministeren har fire mennesker så langt i år mistet livet på grunn av direkte smitte av viruset. 48 andre har dødd som følge av sykdommer som kan kobles til viruset.

Det er den franske øya Reunion, øst for Madagaskar, som er hardest rammet. Nå har viruset også spredt seg til turistøyene Mauritius og Seychellene.

Dette er første gang franske myndighetene har bekreftet mennesker som er smittet av viruset har mistet livet.

Følger situasjonen

Det Norske Utenriksdepartementet er ikke representert med ambassade på øyene, og går derfor ikke ut med råd til reisende.

- Foreløpig har ikke viruset spredt seg til steder hvor vi er representert, men vi følger saken aktivt, sier informasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Frode Andersen, til Dagbladet.no.

Utenriksdepartementet kommer med reiseveiledning om viruset sprer seg.

SPRØYTER: Hjelpemannskaper sprayer busker og trær hvor mygg kan oppholde seg. Foto: AP/ SCANPIX
SPRØYTER: Hjelpemannskaper sprayer busker og trær hvor mygg kan oppholde seg. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Sender hjelp

Verdens Helseorganisasjon sender hjelpeteam til flere av øyene i det indiske hav, for å forhindre utbrudd og spredning av myggviruset.

- Verdens Helseorganisasjon vil reise til den franske øya Reunion, samt Madagaskar, Mauritius og Seychellene for å kontrollere Chikungunya-viruset, sier talskvinne fra WHO, Fadela Chaib, til nyhetsbyrået AP.

Viruset smitter fra mygg til mennesker. Viruset er som regel ikke livstruende, men kan føre til muskelsmerter, utslett og feber. Det er foreløpig ikke funnet noen vaksine.

Soldater og leger

Det har vært rundt 110 000 tilfeller av myggviruset på Reunion siden utbruddet kom i mars i fjor. I februar viste det seg at viruset har spredt seg og 1255 mennesker er smittet i Seychellene og 206 på Mauritius.

WHO bekrefter tallene overfor Ap, men legger til at de er usikre på om tilfellene på Mauritius tyder på at det er et utbrudd på øya, eller om det er enkelttilfeller.

Reunion er et populært feriested for franske turister, og øya har 700 000 innbyggere. Øya ligger øst for Madagaskar i det Indiske hav.I slutten av juni reiste flere hundre franske soldater til øya for å få bukt med myggbestanden. Sammen med soldatene reiste også et titall leger.

Smittet før innreise

Helseministeren på Mauritius går ut med et skriv i dag om at han tror alle de smittede på øye er personer som er smittet før innreise.

- Det rapporteres fra helseminesteriet at det ikke er utbrudd av Chikungunya på øya, da det ikke er registrert smitte i mygg på øya, sier Marte Aasekjær ved Paradisreiser, til Dagbladet.no.

Informerer

Det britiske utenriksdepartementet informerer om viruset på sine hjemmesider.

- Viruset har spredt seg, og ti prosent av innbyggerne på Reunion er blitt smittet. Smittet innebærer høy feber og utslett, skriver departementet på sine hjemmesider.

Les om viruset på Folkehelseinstituttets nettsider.

INFORMERER: En lokalarbeider på øya Reunion informerer de franske legene og soldatene.