Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Flere ønsker å spre asken i naturen

Hittil i år har asken etter 25 mennesker blitt spredt for vinden. Stadig flere ønsker å forlate jorden på denne måten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkedepartementet har til nå i år mottatt 69 søknader om askespredning, skriver Aftenposten. Nå vurderer departementet om det skal bli enklere å få tillatelse til en gravløs avskjed med livet.

I dag kreves det at avdøde før sin død har gitt et samtykke til askespredning. Men etter det Aftenposten kjenner til kan det bli aktuelt å åpne for at etterlatte kan gjennomføre askespredning selv om det ikke foreligger en skriftlig godkjenning fra avdøde.

I dag får et flertall av søkerne avslag, og det er ingen tradisjon for askespredning i Norge. Som hovedregel er det bare lovlig å spre kremasjonsaske på høyfjellet eller på åpent hav. Kirken er prinsipiell motstander av askespredning selv om Kirkemøtet har åpnet for en slik praksis.

Til nå i år har det kommet inn flest søknader om å få spre aske i Oppland, og Jotunheimen blir hyppigst brukt til askespredning.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media