Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drømmen om større kommuner kan rakne hvis Ap vinner valget

Flere ordførere varsler skilsmisse etter valget

Ordførere i kommuner som risikerer tvang i kommunereformen, varsler at de vil søke om skilsmisse igjen hvis de rødgrønne vinner valget. 

KAN HINDRES: Statsråd Jan Tore Sanner snakker varmt om kommunesammenslåing. Nå kan Ap sørge for at tvangssammenslåinger reverseres i neste periode hvis de kommer til makta.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KAN HINDRES: Statsråd Jan Tore Sanner snakker varmt om kommunesammenslåing. Nå kan Ap sørge for at tvangssammenslåinger reverseres i neste periode hvis de kommer til makta.   Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis Jonas Gahr Støre (Ap) blir statsminister etter høstens valg, vil flere av kommunene som nå virker aktuelle for tvangssammenslåing uansett søke om oppløsing.

Det viser en ringerunde Dagbladet har gjort hos noen av kommunene.

Blant annet tyder alt på at regjeringens planer om et samlet Senja rakner hvis vi igjen får en regjering styrt av Arbeiderpartiet. Da vil ordfører Roar Åge Jakobsen (Berg samlingssliste) i Berg kommune kommer nemlig til å søke om å få sin kommune fjernet fra firekommuneløsningen.

Ordfører Steinar Aspli (Sp) i Nærøy sa ja til sammenslåing med nabokommunen Vikna, men har tenkt å søke om å skilsmisse hvis de to blir tvunget sammen med nabokommunen Leka mot sin vilje.

Det samme sier Leka-ordfører Per-Helge Johansen.

- Leka kjemper til siste åndedrag for å bestå som egen kommune, sier han til Dagbladet.

Varsler nei på Romerike

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) varsler også en søknad om omgjøring hvis hans kommune blir sammenslått med Ørland i Sør-Trøndelag blir tvangssammenslått.

Det betyr at begge de aktuelle tvangskandidatene i Trøndelag ute av spillet hvis de rødgrønne seirer i valget.

Ap-ordfører Hans Thue (Ap) varsler også at han vil si nei hvis Nannestad blir tvunget sammen med Hurdal og Ullensaker, slik det blir hvis regjeringen realiserer sin plan om sammenslåing på Romerike.

Det vil gjøre at hele den aktuelle storkommunen Øvre Romerike rakner.

Ullensaker og Hurdal har nemlig ikke engang felles kommunegrense - og et avstandsforhold virker usannsynlig.

Ikke alle

Det er imidlertid flere ordførere som ikke vil motsette seg tvang.

På Sørlandet vil ordfører Janne Fardal Kristoffersen (H) i Lindesnes ikke søke om omgjøring av sammenslåingen hvis de blir slått sammen med naboene Mandal og Marnardal.

Enkelte av ordførerne Dagbladet har kontaktet, er dessuten sterkt kritisk til Arbeiderpartiets siste utspill om å tillate reversering av tvangsavgjørelser i neste stortingsperiode.

- Kristiansand er for sammenslåing. Forslaget om oppløsing er håpøst, sier Kristiansand-ordfører Harald Furre (H).

I Sokndal er også KrF-ordfører Trond Arne Pedersen kritisk til Ap-avgjørelsen, som han omtaler som latterlig.

Der kan det bli aktuelt å tvangssammenslå kommunen med Eigersund, og ordføreren sier han har planer om å ikke søke om omgjøring hvis han får med seg kommunestyret på det.

Svarer ikke

Ordførerene i Ås kommune i Akershus og og Torsken kommune sier de ikke har bestemt seg ennå.

I begge kommunene, har de startet nye diskusjoner om sammenslåing med naboene sine nå.

Ås-ordfører Ola Nordal (Ap) vurderer nå et samarbeid med kommunene Frogn og Vestby, og sier han ikke tror det vil bli aktuelt å tvinge kommunen hans sammen med Ski og Oppegård, slik Dagbladet skisserte tirsdag.

- Vår intensjon med det nå er å ta styringen selv og si fra til både departement og Storting hva vi ønsker, og så venter vi at vi blir hørt på, sier Nordal til Dagbladet.

Vedtatt sammenslåing

De siste politiske signalene fra Venstre, KrF, Høyre og Frp, er at det kan bli aktuelt med tvang for mellom ti og femten kommuner.

Tirsdag brakte Dagbladet en oversikt som viste noen av de aktuelle kandidatene.

En del av kommunene er imidlertid i prosess ennå, og kan ende med å gjøre frivillige sammenslåinger likevel.

Et eksempel er Tysfjord, som siden lista ble publisert tirsdag har avklart de vil gå inn i en ny kommune med Ballangen og Narvik.

Kritisk

Kommunalpolitisk talsmann Andre N. Skjelstad i Venstre er kritisk til Aps ferskeste utspill, og mener den sprer stor usikkerhet i kommunene.

- Poenget med denne reformen har hele tiden vært å få til bedre tjenester for innbyggerne. Det trodde jeg at Ap var enig i, men det er nå tydelig at de i stedet driver spill opp mot stortingsvalg, sier Skjelstad.

Han sier han synes det er spesielt at Ap velger å gå bort fra sitt ståsted fra landsmøtet i 2014, og« leke Sp smug.»

Samtidig er han ikke sikker på at partiet vil holde lovnaden hvis de først kommer i regjering.

- Jeg er ikke så sikker på at det Ap ønsker å framstå som i januar er like gjeldende hvis de kommer til makt i oktober, men problemet nå er at det skaper en tvil om hva de egentlig mener, sier han.

Kommunalpolitisk talsmann Frank Jenssen (H) vil ikke kommentere kommunene Dagbladet har snakket med, men er uansett misfornøyd med Aps siste utspill.

Han sier tvang er en unntaksmulighet som kun brukes når det er gode begrunnelser for det.

- Hvis det er sånn at Ap også vil reversere sammenslåinger som er til beste for innbyggerne, må de virkelig tenke gjennom hva det er de tar til orde for.

- De virker helt ute og kjøre i kommunereformen og vet åpenbart ikke hvilken fot de skal stå på, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling