Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kampen om tippemidlene

Flere organisasjoner langer ut mot Ap: - De følger ikke demokratiske spilleregler

Frivillige organisasjoner sier Ap nektet å møte dem til diskusjon om fordeling av tippemidler, og kaller Aps politikk «usolidarisk». Partiet avviser kritikken. 

FÅR PEPPER: Arbeiderpartiet og kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen får hard kritikk av flere store organisasjoner for måten partiet opptrer på i diskusjonen om fordeling av tippemidler. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FÅR PEPPER: Arbeiderpartiet og kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen får hard kritikk av flere store organisasjoner for måten partiet opptrer på i diskusjonen om fordeling av tippemidler. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere store frivillighetsorganisasjoner langer ut mot Arbeiderpartiet og beskylder partiet for være usolidarisk. Ap får også pepper for å nekte å møte enkelte organisasjoner for å diskutere saken.

Oppgjøret kommer etter Ap kritiserte Høyre for å frata Kreftforeningen 30 millioner i faste tippemidler.

Sakens kjerne er omfordeling av tippemidlene. I dag går en fast del av overskuddet fra Norsk Tipping til ti organisasjoner, deriblant Kreftforeningen. Regjeringen vil frata syv av disse ti sin faste årlige tippestøtte, og heller lage en stor pott alle lag og foreninger kan søke på.

Det er Ap sterkt mot. Partiet må derfor tåle kjeft fra Kirkens Bymisjon, Hørselshemmedes landsforbund (HLF) og Norsk epilepsiforbund, som alle ønsker å søke på millionene utvalgte organisasjoner i dag tildeles uten konkurranse.

KRITISK: Henrik Peersen i Norsk epilepsiforbund sier Ap i denne saken bryter med partiets linje om solidaritet. Foto: Norsk epilepsiforbund
KRITISK: Henrik Peersen i Norsk epilepsiforbund sier Ap i denne saken bryter med partiets linje om solidaritet. Foto: Norsk epilepsiforbund Vis mer

- Vi er veldig overrasket over at Ap viker fra partiets prinsipp om solidaritet. Det finnes ingen rasjonelle argumenter som understøtter argumentasjonen til Ap, sier Henrik Peersen, generalsekretær i Norsk epilepsiforbund.

- Permanent skjevfordeling

1. juli 2007 ble spilleautomater fjernet fra butikker og kjøpesentre. Det var da spesielt ti lag og foreninger som tapte store penger, og som kompensasjon ble det innført en overgangsordning hvor disse ti fikk en årlig pengesum fra Norsk Tipping. Til sammen utgjør dette rundt 180 millioner kroner i året.

Selv om det altså er gått ti år, ønsker altså Ap å gjøre overgangsordningen permanent, men fryse midlene på 2015-nivå.

Peersen mener Ap i praksis belønner organisasjoner som gjorde noe «alle i ettertid ser var galt».

- I dag er det ikke en rettferdig fordeling av disse midlene. Departementet foreslår å fordele midlene basert på objektive kriterier. Det vil ikke Arbeiderpartiet være med på. Så mitt spørsmål til Anette Trettebergstuen er: Hvor lenge er det greit å ha en permanent skjevfordeling av midler?

Nektet Ap-møte

Anders Hegre, generalsekretær i Hørselshemmedes landsforbund (HLF) støtter opp om Peersens utspill.

- Vi er veldig kritisk til Arbeiderpartiet i denne saken. De følger ikke normale demokratiske spilleregler. Vi har bedt om å få møte Ap og presentere vårt syn i denne saken, men de sa nei, sier Hegre.

Han mener samtidig at Ap har gitt organisasjonene partiet vil sikre penger til en helt annen behandling.

- Det er uforståelig at Ap kan gå inn for å favorisere ti organisasjoner fordi de en gang hadde automatinntekter. AP og KrF foreslår at disse ti skal få 83 prosent av overskuddet fra Norsk Tipping som går til samfunnsnyttige og humanitære organisasjoner. Slumpen skal vi andre dele, fortsetter Hegre.

Også Kirkens bymisjon er kritisk til Arbeiderpartiet.

- Vi tenker det skal være rettferdighet for frivilligheten. Og vi mener det ikke er riktig å belønne noen organisasjoner fordi de drev med automater, som alle i ettertid ser var galt. Å nullstille fordelingsnøkkelen er helt avgjørende. Vi og mange andre organisasjoner tok et valg om å ikke ha automater, og det ønsker Arbeiderpartiet å fortsatt straffe oss for økonomisk, sier Adelheid Firing Hvambsal, generalsekretær i bymisjonen.

Sprengt kalender

Anette Trettebergstuen holder i saken for Arbeiderpartiet, og stiller seg uforstående til kritikken.

- Har Ap nektet å møte organisasjonene som ønsker mulighet til å søke om tippemidler?

- Vi har hatt møte med mange organsiasjoner, blant annet LHL, men har også måttet si nei til noen. Vi forsøker så langt det er mulig å møte alle som ønsker å snakke med oss, men det hadde sprengt kalenderen vår om vi skulle invitert alle de titalls organisasjonene som har bedt om møte om denne saken, sier hun.

- Det er vi lei oss for, men vi har høflig bedt om skriflige innspill, og disse har vi lest og diskutert, fortsetter Trettebergstuen.

Avviser usolidarisk Ap-holdning

Siden Ap ønsker å fryse andelen tippemidler Kreftforeningen og de andre organisasjonene på 2015-nivå, avviser Trettebergstuen også påstanden om at partiet er usolidarisk overfor alle andre lag og foreninger.

- Dermed vil fordelen de ti har hatt, minske for hvert eneste år. Allerede er det sånn at organisasjoner som ikke får fast støtte, får mer til fordeling enn de sju organisasjonene som det er diskusjon om. Og det at potten til andre organisasjoner vil øke for hvert år, mener Arbeiderpartiet rettferdiggjør å ivareta forutsigbarheten for de ti organisasjonene, sier hun.

Stortinget skal ta stilling til fordelingen av tippemidlene - og vedta enten Arbeiderpartiets eller regjeringens forslag - tidlig i mai.