Flere overlevde rekordsyklon

Flere innbyggere på Solomonøyene overlevde syklonen Zoe. Nå venter de på hjelp. Et Australsk fly filmet i dag febrilsk veiving på bakken. Flere hundre fryktes drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er fortsatt uklart hvor mange som ble drept da syklonen Zoe raserte stillehavsøya Tikopia for flere dager siden. Fortsatt har ingen vært i kontakt med innbyggere på øya de siste fire dagene. Hjelp kan kun komme sjøveien. Øya har ingen flystripe. De kan enda ta flere dager.

To fly har fløyet over øya og tatt bilder av ødeleggelsene. De forteller om rekordødeleggelser. Flere innbyggere forsøkte febrilsk å oppnå kontakt.

- Noen vinket til oss med hvit plastikk. Andre bare satt der, sa frilansfotograf Geoff Mackley til avisa The Australian. Han leide eget småfly for å ta bilder og filme ødeleggelsene.

Syklonen raste over øya søndag med en vindstyrke opp til 324 kilometer i timen og med bølger opp mot 11 meter. Nesten all vegetasjon er ødelagt og samtlige hus er skadet.

- Det er et mirakel dersom ikke mange er skadet, sier fotografen.

Også et Herkulesfly fra det australske flyvåpene har fløyet over øya. Myndighetene har bevilget 50.000 dollar til medisiner og mat som skal bringes til øya så snart behovet er kartlagt.

Også dette flyet hadde sett store ødeleggelser. De hadde også sett innbyggere som fisket i lagunen og som tilsynelatende ryddet opp på øya.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer