Flere overlevende barn har kommet hjem til Belgia

I dag vil også de første omkomne etter bussulykken i Sveits bli fløyet hjem.

HJEMME IGJEN: Et fly fra Brussels Airlines brakte torsdag overlevende barn hjem etter bussulykken i Sveits hvor 28 personer mistet livet. Her er flyet avbildet før avgang fra flyplassen i Genève. Foto: Robert Pratta / REUTERS / SCANPIX
HJEMME IGJEN: Et fly fra Brussels Airlines brakte torsdag overlevende barn hjem etter bussulykken i Sveits hvor 28 personer mistet livet. Her er flyet avbildet før avgang fra flyplassen i Genève. Foto: Robert Pratta / REUTERS / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et fly med åtte barn kom fram til Melsbroek lufthavn utenfor Brussel torsdag kveld, opplyser en sveitsisk sykehuskilde. På flyplassen ble barna møtt av pårørende og deretter kjørt vekk i busser og biler med politieskorte.

De første omkomne vil komme hjem i løpet av fredagen, opplyser belgiske styresmakter.

Av hensyn til de etterlatte vil det ikke bli opplyst om hvor og når ofrene ankommer.

I alt 28 personer mistet livet i bussulykken, deriblant 22 barn. Hittil er 19 av de omkomne identifisert, ifølge sveitsisk politi.

Skolebarn Ofrene er for det meste belgiske skolebarn i alderen 11- 12 år. Det er også seks nederlandske barn blant de omkomne.

Barna var på vei hjem fra skileir i Val d-Anniviers i de sveitsiske Alpene da ulykken skjedde tirsdag kveld. Bussen kjørte inn i betongveggen i en tunnel i nærheten av byen Sierre i den sveitsiske kantonen Wallis.

Årsaken til ulykken er ukjent, men den belgiske avisa Het Laatste Nieuws skriver at de skadde barna har fortalt sine foreldre og helsepersonell at sjåføren like før ulykken ville sette på en DVD. Ifølge avisa kan han ha blitt distrahert av dette.

Sveitsisk politi sier avisas påstander kun er spekulasjoner.

Etterforskerne håper obduksjonen av sjåføren som satt ved rattet, skal gi svar på om han kan ha fått et illebefinnende, samtidig som de finkjemmer bussvraket på jakt etter mulig teknisk svikt.

Landesorg I Belgia er det erklært landesorg etter ulykken. Samtidig har sorgtyngede familier reist til Sveits.

Familiene måtte først besøke likhuset torsdag for å gjøre den tunge jobben med å identifisere sine kjære. Så ble de kjørt til ulykkesstedet i Sierre-tunnelen, der de la ned blomster og kort.

Fredag stopper Belgia opp ett minutt klokken 11.

- Når en voksen går bort, er det dramatisk. Når vi mister et barn, finnes ingen ord. Smerten er for stor, og ingenting kan lindre den, sier Belgias statsminister Elio Di Rupo.

Mareritt I alt 21 av de omkomne er belgiske, sju er nederlandske. Det er også fire lærere og to sjåfører blant de døde. I tillegg ble 24 barn skadd i ulykken.

Bare timer før ulykken hadde turfølget lagt ut glade meldinger på en blogg om skiferien de hadde hatt i sveitsiske Val d'Anniviers.

Hjemme i Belgia ventet utålmodige familier på at de skulle komme hjem, men den ene av de tre bussene kom aldri.

Belgiske kirker har åpnet dørene for sørgende, og over hele landet blir det holdt små minnemarkeringer med tente lys, blomster og barnetegninger.

(NTB)

MINNESTUND: Pårørende samlet seg i går til en minnestund i den belgiske byen Lommel, hvor en av skoleklassene ombord i bussen var fra.
Foto: Yorick Jansens / AFP PHOTO  / SCANPIX
MINNESTUND: Pårørende samlet seg i går til en minnestund i den belgiske byen Lommel, hvor en av skoleklassene ombord i bussen var fra. Foto: Yorick Jansens / AFP PHOTO / SCANPIX Vis mer