Flere overlever

Antall nordmenn som får kreft øker, men sjansen for å overleve blir stadig bedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Kreftregisterets rapport om kreft i Norge i 2001 var det 22468 nye tilfeller. Nyere tall fins ikke. Totalt døde 10596 nordmenn av sykdommen dette året. Den vanligste krefttypen for menn er prostatakreft (2891 tilfeller), og for kvinner er det brystkreft (2596).

Sammen med lungekreft, tykk- og endetarmskreft står disse for over halvparten av alle krefttilfeller i Norge.

Positiv utvikling

- Antall nye tilfeller øker fortsatt, men dette må også sees i sammenheng med at vi blir flere eldre i Norge, sier direktør Frøydis Langmark i Kreftregisteret.

Av alle menn som får kreft, er 85 prosent over 54 år, mens dette gjelder 76 prosent av alle kvinner. 140 barn fikk kreft i 2001.

Det forventes at økningen i nye krefttilfeller i Norge vil være nærmere 40 prosent de neste 20 åra, parallelt med at overlevelsesprosenten stadig bedres. I perioden 1957- 1962 døde hver tredje nordmann som fikk kreft. I perioden 1993- 1997 steg overlevelsesprosenten til 52 prosent for menn og 60 prosent for kvinner - nesten 5 prosent flere enn i 1988- 1992.

Dårlige røykevaner

- Selv om det ennå ikke har vært noe større gjennombrudd, ser vi en positiv utvikling. Dette skyldes bedre kunnskap, bedre allmenntilstand og bedre behandlingsmuligheter, sier Langmark, som poengterer at svært få i dag dør av blodkreft og testikkelkreft - takket være økt bruk av cellegiftbehandling. Videre er hun bekymret for antallet lungekrefttilfeller. Bare en av ti som får denne kreftformen, overlever.

Ifølge rapporten vil røykende unge kvinner bidra til at denne krefttypen øker sterkt.

For menn ser det ut til at forekomsten av kreft grunnet røyking er i ferd med å reduseres, fordi mange menn har sluttet å røyke.