KATEGORI 4: Orkanen «Maria» nærmer seg Puerto Rico med stor styrke. For første gang på 85 år forventes Puerto Rico å bli truffet av en kategori 4 orkan. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer

Flere øyer ble lagt i ruiner da «Irma» feide over Karibia. Nå kommer orkanen «Maria»

På vei mot det amerikanske territoriet Puerto Rico og andre karibiske øyer bare dager etter orkanen «Irma» herjet i samme område.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE KLOKKA 02.00: Orkanen øker i styrke og er nå en kategori fem-orkan.

(Dagbladet): Før orkanen «Irma» traff Florida og fastlands-USA, raste den gjennom Karibia. Orkanen krevde totalt 44 menneskeliv og gjorde enorme skader på en rekke karibiske øyer.

Nå, bare en drøy uke seinere, er en ny orkan på vei mot det samme området.

Orkanen «Maria»

Stormsystemet heter «Maria» og ble i kveld norsk tid oppgradert til en orkan i kategori fire. Det vil si at vindhastigheten er på hele 210 og 249 kilometer i timen, mellom 59 til 69 meter i sekundet.

Orkanen har vokst seg dobbelt så kraftig det siste døgnet, og en rekke prognoser anslår at den kan bli enda kraftigere i løpet av de neste dagene.

Det melder CNN.

Mistet hjemmet sitt

- Det er på tide å bli ferdig med forberedelsene nå, Puerto Rico, sier CNN-meteorolog Chad Myers, til kanalen.

For det amerikanske territoriet, en øygruppe i Karibia med rundt fire millioner innbyggere, ligger midt i orkanens antatte bane.

Da «Irma» herjet i Karibia i forrige uke, åpnet Puerto Rico sine armer for personer fra andre karibiske øyer som flyktet fra stormens øye. Nå kommer øygruppa selv til å rammes, mens mange evakuerte fremdeles oppholder seg der.

CNN har intervjuet 22 år gamle Issa Alexander. Han bor egentlig på De britiske Jomfruøyer, men søkte tilflukt på Puerto Rico da «Irma» feide over Jomfruøyene.

På Jomfruøyene ble huset til Alexander ødelagt. Han frykter nå for familien som er igjen på de britiske øyene.

- Jeg vet ikke engang om de er klar over at «Maria» er på vei, sier Alexander til CNN.

Kommunikasjonen til og fra de britiske øyene er nemlig nede.

- På tide å søke tilflukt

Puerto Ricos guvernør, Ricardo Roselló, har beordret at mange av dem som bor i særskilt utsatte områder på Puerto Rico evakuerer i dag.

- Det er på tide å søke tilflukt hos familiemedlemmer, venner eller i et statlig tilflukts-lokale. Våre redningsarbeidere kommer ikke til å gå ut og risikere livene sine når vindhastighetene når 80 kilometer i timen, sier guvernør Roselló, ifølge CNN.

Og advarer befolkningen om at «Maria» kan bli farligere enn orkanen «Hugo», som traff Puerto Rico i 1989, og orkanen «Georges» som traff øygruppa i 1998.

Fem personer døde som følge av orkanen i 1989, og «Georges» gjorde skader for mer enn 1,7 milliarder dollar - 13 milliarder norske kroner - i 1998.

Truer Guadeloupe

Orkanen «Maria» truer nå øya Guadeloupe i Karibia. Det er fransk territorium, og på øya ligger senteret som koordinerer nødhjelpsinnsatsen til øyer som ble truffet av «Irma», skriver NTB.

- Guadeloupe var logistikksenteret hvor vi kunne gi Saint Martin tilgang på forsyninger og organisere alle luftbruene, sa den franske innenriksministeren Gerard Collombe søndag.

Han understreket at de kommer til å få store vanskeligheter dersom øya treffes av orkanen.

15 personer mistet livet da orkanen Irma traff øya Saint Martin tidligere i september. Den nye orkanen er på vei mot mange av de samme øyene som nylig ble rammet.

Ifølge Collombe blir 110 soldater sendt til området for å bistå de rundt 3000 som allerede jobber i regionen.

Skoler, bedrifter og regjeringskontorer på Guadeloupe ble mandag stengt. Det er forventet oversvømmelser i lavtliggende områder, og befolkningen oppfordres til å flytte seg høyere opp