Flere på metadon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Utvidede kriterier for legemiddelassistert rehabilitering for opiatavhengige (LAR) er blitt positivt mottatt av et flertall på Stortinget. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler å oppheve de strenge kriteriene som hittil har ligget til grunn for opptak til og utskriving fra LAR, kriterier som dessuten har vært praktisert ulikt av helseregionene. Rusreformen har ført til at LAR nå er underlagt helselovgivningen der brukerne har klare rettigheter ifølge lov om pasientrettigheter. Behandlingen av opiatavhengige, såkalt substitusjonsbehandling, skal foregå på medisinskfaglig grunnlag. Målsettingen med behandlingen skal ikke lenger være rusfrihet, men et så godt funksjonsnivå som mulig. Det er med andre ord ganske nye toner fra våre myndigheter som tidligere har forholdt seg til bruken av ulovlige rusmidler med en ensidig straffe- og forbudslinje.

Så nå gjelder det at alle gode krefter sørger for at barnet ikke helles ut med badevannet. I iveren etter å senke terskelen for noe som kan synes enklere enn et langsiktig og ressurskrevende menneskelig opplegg rundt den individuelle misbruker, kan vi nemlig komme til å forskrive medikamenter i stedet for menneskelig omsorg. Vi stiller oss positive til det fornuftige i å utvide kriteriene slik at langt flere opiatmisbrukere kan få hjelp til et bedre liv. Men vi understreker også behovet for alt som må komme i tillegg til metadon og Subutex. Da mener vi helhetlige og tverrfaglige tiltaksplaner og ansvarsgrupper som kan hjelpe den enkelte til å få tak i et liv med mange og svarte hull.

Det finnes ingen pille mot alvorlig rusmisbruk. Det handler om å lære å leve etter helt nye retningslinjer, med nye venner, nye reaksjonsmøns-tre. Fra et liv på kjøret til et liv som mestres, må det foregå en selvutvikling de aller fleste vil trenge betydelig hjelp til å ta fatt på. Det arbeidet skal fortsatt foregå i kommunene og bydelene, dersom Stortinget tar ansvar for en utvidet metadonbehandling som forutsetter en bedre kommuneøkonomi til å ta vare på helheten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer