Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utfordring i sosiale medier skaper reaksjoner:

Flere pågrepet etter «George Floyd Challenge»

Facebook, Twitter og Instagram har tatt grep, etter at det dukket opp bilder som later til å gjenskape George Floyds pågripelse.

TREND: Flere har de siste dagene postet bilder og tagget dem «George Floyd Challenge». Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Afroamerikaneren George Floyd (46) døde etter en brutal pågripelse av Minneapolis-politiet 25. mai. Dødsfallet har ført til massive protester mot politiets behandling av afroamerikanere over hele USA, og også utenfor USAs grenser.

Politimannen Derek Chauvin (44) er siktet for forsettlig drap, etter at han presset kneet mot Floyds hals i åtte minutter og 46 sekunder. De tre andre politimennene som deltok i pågripelsen er siktet for medvirkning.

MINNEAPOLIS: En ny video filmet fra en annen vinkel viser at det var tre politimenn som holdt George Floyd nede i bakken. Vis mer

Gjenskaper pågripelsen

Det har i tillegg til protestene vært massivt engasjement i sosiale medier etter Floyds død, og under blant annet hashtagen #BlackLivesMatter, har verdenssamfunnet formidlet sin avsky til det som har skjedd, med et krav om endring.

I kjølvannet av dødsfallet er det imidlertid også en annen hashtag som har sett dagens lys, og som har fått mange til å reagere sterkt.

Ifølge flere medier startet bilder der personer poserer med et kne presset mot en annen persons hals, som for å gjenskape Floyd-pågripelsen, å sirkulere under hashtagen #GeorgeFloydChallenge.

Etterforskes som hatkriminalitet

I Storbritannia har dette ført til at minst tre personer er blitt pågrepet av politiet etter å ha deltatt.

PÅGREPET ETTER DETTE: To menn, på henholdsvis 18 og 19 år, er pågrepet etter å ha delt dette bildet på sosiale medier, ifølge avisa The Tab. Foto: Skjermdump
PÅGREPET ETTER DETTE: To menn, på henholdsvis 18 og 19 år, er pågrepet etter å ha delt dette bildet på sosiale medier, ifølge avisa The Tab. Foto: Skjermdump Vis mer

To menn, på henholdsvis 18 og 19 år, ble arrestert av politiet i nord i England tidligere denne uka etter å ha postet et bilde. Det aktuelle bildet viser en av dem med kneet presset mot den andres hals, mens de begge smiler. Bildet skal også ha blitt delt med teksten «politibrutalitet».

Ifølge den britiske universitetsavisa The Tab etterforskes hendelsen som hatkriminalitet.

En 26 år gammel mann fra Scotland er også arrestert, etter å ha delt et liknende bilde natt til tirsdag, ifølge avisa The Courier.

- Politiet i Fife har arrestert en 26 år gammel mann i forbindelse med et bilde relatert til George Floyds dødsfall i USA, som har sirkulert i sosiale medier. Etterforskning av hendelsen, som ble meldt inn til politiet tirsdag 2. juni, er pågående, heter det i en uttalelse fra politiet.

Fjerner og skjuler postene

Utviklingen har fått sosiale medier-gigantene til å ta grep.

- Vi er klar over dette, og vi fjerner disse postene fordi de strider mot vårt reglement, sier en ikke navngitt talsperson for Facebook til avisa The New York Post.

Talspersonen legger til at bildene blir ansett som en «oppfordring til å delta i en viral utfordring med høy risiko».

MINNESTED: George Floyds bror Terrence Floyd, hadde et klart budskap da han snakket til folk ved brorens minnested i Minneapolis. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Også Twitter sier i en uttalelse til Business Insider at bildene bryter med deres reglement.

- Vi tar grep mot twittermeldinger som oppfordrer eller reklamerer for dette, i tillegg til meldinger som forsvarer denne oppførselen.

Instagram har på sin side valgt å fjerne muligheten til å bruke hashtagen, ifølge, The Hill.

På den kinesiskeide videodelingstjenesten TikTok lever imidlertid den såkalte utfordringen videre, ifølge avisa. Torsdag ble imidlertid mange av innleggene møtt med sterk kritikk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!