Flere pakistanere enn svensker

Bare tre av ti pakistanske kvinner i jobb, viser innvandrer-rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):Pakistanere utgjør nå den største innvandrergruppen her i landet - de teller flere enn svenskene.

På tredjeplass kommer Irak, deretter Somalia og Danmark.

Tallene kommer fram i rapporten Fakta om 18 innvandrergrupper i Norge utarbeidet av førstekonsulent Kristin Henriksen i Statistisk Sentralbyrå.

Rapporten har også en oversikt over gruppenes inntekt, utdannelse og deltakelse i arbeidslivet.

Hjemmeværende pakistanere

Den viser at 60 prosent av pakistanske menn er sysselsatt, som er litt lavere enn sysselsettingsgraden i befolkningen i Norge som helhet - den er på 70 prosent.

De pakistanske kvinnene utmerker seg med svært lav deltakelse i arbeidslivet: Bare 30 prosent er i jobb. Det samme gjelder tyrkiske kvinner og kvinner fra Marokko.

Generelt øker sysselsettingen blant  innvandrere med antall år de har bodd i Norge. Men når det gjelder de pakistanske kvinnene mener Henriksen at den lave sysselsettingen kan ha \'satt seg\'.

SAMMENSATT: Innvandrerbefolkningen i Norge har bakgrunn fra 215 land og er en svært sammensatt gruppe. Foto: Tor Arne Dalsnes
SAMMENSATT: Innvandrerbefolkningen i Norge har bakgrunn fra 215 land og er en svært sammensatt gruppe. Foto: Tor Arne Dalsnes Vis mer

Mange etterkommere etter pakistanske innvandrere skaffer seg nå høyere utdanning og jobb.

- Et stort spørsmål er om de unge kvinnene vil komme tilbake til arbeidslivet etter å ha fått barn, slik norske kvinner har gjort de siste tiårene, eller om de blir permanent borte fra arbeidslivet, sier Henriksen til forskning.no.

Somaliere dårlig stilt

Den økonomisk dårligst stilte innvandrergruppen er somaliere. De har svært lav sysselsetting og lav inntekt. Mer enn halvparten av inntekten til somaliske familier er overføringer fra det offentlige.

Noe av forklaringen kan være at somaliske innvandrere er relativt nyankomne i Norge og at det går en stund før de blir integrert i samfunn og arbeidsliv.