SVINDEL: Politiet ber alle som mottar denne- og lignende tekstmeldinger å slette dem med en gang. Foto: Politiet i Trøndelag
SVINDEL: Politiet ber alle som mottar denne- og lignende tekstmeldinger å slette dem med en gang. Foto: Politiet i TrøndelagVis mer

Flere personer har mottatt svindel-SMS. Nå advarer politiet: - Slett meldingen

Politiet i Trøndelag fraråder folk å klikke på lenken som ber mottakerne om å ta ut over 10 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sør-Trøndelag politidistrikt har fått inn meldinger om at flere personer i Trøndelag har mottatt SMS fra både utenlandske navn eller numre. I tekstmeldingen ber avsenderen mottakeren om å klikke på en lenke for å godkjenne en banktransaksjon på over 10 000 norske kroner.

«Viktig! Du må svare på i dag. Forespørsel om uttak av 10,293,74 Kr god-kjennes. Klikk her: -> http://bit.ly/2iKBcMK <- Ta Ut 10,293,74 Kr. Nu!» står det i SMSen som skal være sendt til et uvisst antall mennesker i fylket eller landet.

Politiet råder alle som har mottatt tekstmeldingen til å slette den.

- Det er flere personer, blant annet meg selv, som har mottatt en SMS der de ber mottakerne om å klikke en på en lenke for å ta ut penger. Det opplever vi som svindel, og vi fraråder folk fra å gjøre det de blir bedt om, nemlig å klikke på lenken, sier operasjonsleder Solfrid Lægdheim til Dagbladet.

Det er likevel fremdeles usikkert hva som skjer dersom man klikker på lenken.

- Jeg har ikke prøvd å klikke på den, så jeg vet ikke hva som skjer om man klikker på den, men jeg tror ikke det er lurt å gjøre det. Man må være spesielt datakyndig hvis man skal gjøre sånt, så vi råder folk til å ikke klikke på lenken, sier hun.

Politiet vet heller ikke hvor mange som skal være svindlet.

Velkjent problem

Løgdheim sier at nummeret som er oppgitt i tekstmeldingen spores til Kambodsja, og at politiet går ut med meldingen for å opplyse folk om slike type svindelforsøk.

- Vi gikk ut med dette for å skape oppmerksomhet den typen svindelforsøk, sier hun.

Lægdheim sier slike svindelforsøk på nett er et velkjent problem, og at politiet med jevne mellomrom får melding om dem.

- Det er mye liknende svindelforsøk i perioder. Det går litt i bølger hvor mye det er, men det pågår oftere og oftere. Det er forskjellige aktører som er på banen og prøver å skaffe seg en vinning, sier Lægdheim.

Ingen videre etterforskning

Selv om problemet, ifølge Lægdheim, de siste årene har blitt utbredt, etterforsker ikke politiet saken videre.

- Det er tilfeldig hvem som blir kontaktet, og jeg ser ingen sammenheng i hvem som får meldingene og hvem som ikke får dem. Vi vet ikke hvor mange som har fått den denne gangen fordi de fleste som får sånt sletter det, og vi får sjeldent vite mer om slik aktivitet. Derfor er det foreløpig er ikke satt igang noen etterforskning rundt dette.

- Hvorfor etterforsker dere ikke saken videre?

- Vi har besluttet at det beste vi kan gjøre i denne sammenhengen er å gå ut med en forespørsel og håpe at folk er oppmerksomme, sier han.