- Flere personer med våpen og eksplosiver kan utføre angrep

Brussel i full terroralarm: - Angrep kan skje på flere steder samtidig, frykter Belgias statsminister Charles Michel.

IKKE AKKURAT JULESTEMNING:  I Belgias hovedstad, Brussel, er det først og fremst politi, sikkerhetspersonell og militære som preger gatene. Innbyggerne har fått beskjed om å unngå steder med mye mennesker, t-baner er stengt, konserter og fotballkamper er avlyst. Landets myndigheter har høyeste terroralarm i Brussel. Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Scanpix 2015.
IKKE AKKURAT JULESTEMNING: I Belgias hovedstad, Brussel, er det først og fremst politi, sikkerhetspersonell og militære som preger gatene. Innbyggerne har fått beskjed om å unngå steder med mye mennesker, t-baner er stengt, konserter og fotballkamper er avlyst. Landets myndigheter har høyeste terroralarm i Brussel. Foto: Stephanie Lecocq / Epa / Scanpix 2015.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I natt ble det klart at belgiske myndigheter øker terrorberedskapen i Brussel til det høyeste nivået. Begrunnelsen er at det foreligger det politiet kaller «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel.

Belgias statsminister, Charles Michel, sier at avgjørelsen om å øke trusselnivået er tatt «basert på ganske presis informasjon om at det er risiko for et angrep som det som fant sted i Paris ... hvor flere personer med våpen og eksplosiver utførte angrep, kanskje til og med på flere steder samtidig», melder AP.

Funnet våpen og eksplosiver Belgisk politi skal ha funnet våpen i en leilighet i bydelen Molenbeek i Brussel i går kveld, ifølge nettstedet DH.be. De melder også at eksplosiver og kjemiske arsenal skal være funnet. 

Om dette er noe av grunnen til at Brussel nå er i full terroralarm, er ennå ikke bekreftet.

Personen som hadde leiligheten ble arrestert i går, og er mistenkt for å være med å planlegge terroristangrep og i å delta i en terrorgruppe.

Ifølge La Capitale, skal politiet også ha beslagt ammunisjon og våpen.

- Hovedmistenkt i Brussel Etterforskere mistenker nå at en av terroristene som står bak angrepene i Paris, Salah Abdeslam, nå befinner seg i den belgiske hovedstaden, ifølge Le Monde.

Politiet er ennå sparsomme med opplysninger for hvorfor de har terrorberedskapet på høyeste nivå i den belgiske hovedstaden, skriver avisa videre.

TERRORALARM:  I Brussel, med politi og militære overalt. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / Scanpix
TERRORALARM: I Brussel, med politi og militære overalt. Foto: Youssef Boudlal / Reuters / Scanpix Vis mer

- Vi vurderer at vi nå har en alvorlig og overhengende trussel som krever å ta konkrete sikkerhetstiltak, samt konkrete anbefalinger til befolkningen, melder belgiske myndigheter, ifølge den belgiske avisa l'Avenir.

Krisesenteret OCAM melder videre at den pågående krisa er «svært alvorlig» i Brussel-regionen. De ønsker ikke å kommentere hvor lenge hovedstadsregionen må ha høyeste trusselnivå.

- Vi følger situasjonen kontinuerlig, sier Peter Mertens i dag.

 MOLENBEEK:  I bydelen Molenbeek i Brussel, gjorde belgisk politi funn av kjemikalier og eksplosiver i går, ifølge belgiske medier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MOLENBEEK: I bydelen Molenbeek i Brussel, gjorde belgisk politi funn av kjemikalier og eksplosiver i går, ifølge belgiske medier. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

For Brussel-regionen er trusselnivået på det høyeste, fire av fire, mens for resten av landet er trusselnivået på tre.

- Konkret og overhengende T-banen i Brussel er stengt og Belgias nasjonale senter for kriseberedskap (OCAM) ber i dag innbyggerne om å unngå menneskemengder. Konserter og fotballkamper er avlyst. I tillegg bes folk holde seg unna togstasjoner og flyplasser, og politiet ber folk om å respektere at de må utføre strenge sikkerhetskontrollen i hovedstaden, ifølge belgiske l'Avenir.

- Vi har nok informasjon til å anta at trusselen er konkret og overhengende, bekrefter utenriksminister Didier Reydens i det han ankom Belgias sikkerhetsråd, ifølge belgiske l'Avenir.

Søndag morgen anmodet Belgias statsminister Charles Michel landets befolkning om å respektere sikkerhetstiltakene myndighetene har satt i verk, ifølge franske Le Monde.

UD: Unngå folkemengder Han gjentok også advarselen om å oppholde seg på steder med store folkemengder, særlig kjøpesentre og offentlige transportmidler.

Ifølge The Guardian er nærmest hele Brussel stengt. På bilder fra den belgiske hovedstaden som har kommet i formiddagstimene, ser man et stort politi- militærnærvær i gatene.

Norske myndigheter ved Utenriksdepartementet anmoder at nordmenn i Belgia og i Brussel følger belgiske myndigheters anbefalinger om å unngå steder med store folkemengder.

- Det er ikke noen offisell reiseadvarsel, men informasjon om hva belgiske myndigheter råder folk til, sier pressekontakt i UD, Rune Bjåstad, og legger til at de vil vurdere situasjonen fortløpende.